Engelse opperrabbijn valt Sharon af
De Engelse opperrabbijn Jonathan Sacks heeft scherpe kritiek op de regering van Israël geuit. In een vraaggesprek met het dagblad The Guardian dinsdag noemt hij het beleid van de regering-Sharon „onverenigbaar” met de diepste idealen van het Jodendom. Het langdurig conflict veroorzaakt zoveel haat dat op den duur de Israëlische cultuur erdoor wordt „gecorrumpeerd.”
Sacks zegt „diep geschokt” te zijn door foto’s van lachende Israëlische soldaten bij het dode lichaam van een gedode Palestijn. „Er gebeuren dagelijks dingen die mij als Jood ongelukkig doen voelen.” Toch steunt hij het streven van de staat Israël om tot vrede met de Palestijnen te komen. Terwijl de toenmalige premier Barak van Israël twee jaar geleden grote concessies deed, was de Palestijnse Autoriteit niet in staat tot het sluiten van een compromis. Elke keer als Israël vrede aanbiedt, doden de Palestijnen nog meer onschuldige burgers, zegt Sacks.
In het interview zegt hij bereid te zijn tot een gesprek met sjeik Abu Hamza, een zeer extreme islamitische geestelijke in Londen. Abu Hamza noemt zichzelf een sympathisant van de Taliban en zegt dezelfde opvattingen als Osama bin Laden te hebben.
Maandag liet Abu Hamza weten het vermoorden van niet-moslims te billijken. Joden vergeleek hij met de satan. Omdat de sjeik kortgeleden zijn solidariteit met de Joodse gemeenschap in Noord-Londen betoonde, toen de synagoge was ontwijd, sluit Sacks een gesprek met Abu Hamza niet uit.
Tijdens een conferentie van religieuze leiders in New York had hij in 2000 een gesprek met een hoge geestelijke uit Iran, ayatollah Abdullah Javadi-Amoli, onthult hij in het interview. „Binnen enkele minuten spraken we een gemeenschappelijke taal, die van gelovigen.” Sacks is ervan overtuigd dat als beide zijden van een conflict werkelijk naar elkaar willen luisteren, er een oplossing mogelijk is.
Sacks (54) is sinds 1991 opperrabbijn van de 280.000 orthodoxe joden in Engeland. Tot dusver had hij nooit openlijk kritiek op de staat Israël geuit. Van zijn hand verschijnt deze week het boek ”The Dignity of Difference. How to Avoid the Clash of Cultures” (De waardigheid van verschillen. Hoe de botsing van culturen kan worden voorkomen).