Economie

Import van gas vergt miljardeninvestering

DEN HAAG - Om met import de teruglopende productie van aardgas uit de Nederlandse velden op te vangen, zijn grote investeringen in het gasnet nodig.

Redactie politiek
30 March 2007 10:30Gewijzigd op 14 November 2020 04:39

Dat schrijft minister Van der Hoeven van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.In de toekomst wordt er volgens de CDA-bewindsvrouw minder gas gewonnen in eigen land, wat noopt tot extra gasimporten. Daarvoor moet Gasunie grote investeringen in het netwerk doen.

Om de investeringen van Gasunie -het infrastructuurbedrijf is in handen van de Nederlandse Staat- mogelijk te maken, kunnen huishoudens vanaf 2010 een „beperkte verhoging” van ongeveer 4 euro per jaar tegemoetzien, aldus Van der Hoeven. Dat komt neer op een verhoging van ongeveer 0,4 procent van de gemiddelde gasrekening. Ook bedrijven gaan meer betalen voor hun gas. Zij kunnen rekenen op een lastenverhoging van 0,4 tot 0,7 procent.

Tegenover de tariefsverhoging staat volgens de minister dat de investeringen meer aanbieders van gas naar de Nederlandse markt zullen lokken. De concurrentie die daardoor ontstaat, zal de prijzen vervolgens weer kunnen drukken. Op dit moment domineert GasTerra, het handelsbedrijf dat in 2005 werd afgesplitst van Gasunie, op het Nederlandse gasnetwerk.

Om Gasunie tot de tariefsverhoging in staat te stellen verandert de minister de regels rond gastarieven. Zo wordt het mogelijk om contracten over transport van gas te sluiten met langjarige, vaste tarieven.

De investeringen van Gasunie gaan maximaal 1,8 miljard euro bedragen. Een kapitaalinjectie van 1,1 miljard euro is nodig om 450 kilometer nieuwe pijpleiding aan te leggen (inclusief enkele compressorstations) en de capaciteit van het bestaande netwerk te vergroten. Als gasexporteur Noorwegen besluit om een nieuwe uitvoerroute via Nederland te laten lopen, vergt dat een extra investering van 700 miljoen euro.

De investeringen maken het mogelijk dat gas vanuit diverse bronnen naar de Nederlandse markt kan stromen. Het streven is om van Nederland een aantrekkelijke gashandelsplaats te maken zodat ons land kan fungeren als een strategisch knooppunt in Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer