Buitenland

Rice maant Palestijnen en Israël op één lijn te komen

RAMALLAH, 25 maart (AP) - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice heeft Israël en de Palestijnen zondag opgeroepen een „gemeenschappelijke agenda” op te stellen en vorderingen te maken naar het vestigen van een Palestijnse staat. Het Palestijns-Israëlische conflict kan alleen worden opgelost als alle partijen „een bestemming in gedachten hebben”, zei Rice. Zij gaf echter toe dat de standpunten van de partijen ver uiteen liggen en had ook geen specifieke voorstellen om het vredesoverleg weer op gang te brengen.

26 March 2007 07:36Gewijzigd op 14 November 2020 04:38

Rice sprak op een persconferentie na een onderhoud met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Het was haar eerste gesprek met Abbas sinds diens Fatah-partij een regeerakkoord sloot met de radicalere Hamas. Vanwege dat regeerakkoord wil Israël niet met Abbas praten. Rice heeft tijdens haar bezoek aan het Midden-Oosten verscheidene gesprekken gepland met Abbas en de Israëlische premier Ehud Olmert.Abbas toonde zich tevreden met de nieuwe Amerikaanse bemiddelingspogingen, ofschoon die nog geen tastbaar resultaat hebben opgeleverd. Hij sprak eerder zondag met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die zei dat de tijd ’nog niet rijp’ is om ook te praten met functionarissen van Hamas. Ban sprak wel met leden van het Palestijnse kabinet die niet tot Hamas behoren, terwijl Rice zelfs de door de VS gesteunde gematigde kabinetsleden meed.

Fatah en Hamas hopen dat hun regeringsalliantie een eind kan maken aan het internationale isolement waar de vorige Hamas-regering in terecht was gekomen. Amerikaanse en Europese diplomaten hebben talrijke contacten gehad met gematigde leden van de coalitie, terwijl ze Hamas-ministers uit de weg gaan. Het Midden-Oosten-’Kwartet’ - de Verenigde Staten, Europese Unie, Verenigde Naties en Rusland - staat er op dat Hamas geweld afzweert, het bestaansrecht van Israël erkent en reeds gesloten vredesakkoorden aanvaardt.

Rice en Ban zijn in het Midden-Oosten met het oog op een Arabische top die deze week in Saudi-Arabië wordt gehouden. Verwacht wordt dat de top een Saudisch plan uit 2002, waarin Israël erkenning door de gehele Arabische wereld wordt aangeboden als het zich uit alle in 1967 veroverde gebieden terugtrekt, nieuw leven zal inblazen. Israël voelt weinig voor een volledige terugtrekking en het loopt evenmin warm voor het impliciete voorstel om honderdduizenden gevluchte Palestijnen en hun nazaten het recht te geven om terug te keren naar wat nu Israël is. Dat zou volgens de Israëliërs het einde betekenen van het joodse karakter van hun staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer