Protest ultraorthodoxe joden in Arad duurt voort
JERUZALEM - Ultraorthodoxe joden in Arad hebben toestemming gekregen voor een kleinschalige demonstratie voor het huis van de Messiasbelijdende jodin Polly Sigulim. Ze hebben nog geen gebruikgemaakt van dat recht, maar Sigulim houdt er rekening mee dat dit op korte termijn kan gebeuren.
Sigulim heeft een opvangtehuis voor kinderen uit christelijke of Messiasbelijdende gezinnen. In 2002 kwam een Israëlisch 16-jarig meisje tot geloof nadat ze het Nieuwe Testament van een van Sigulims pleegkinderen had ontvangen. Nadat het meisje het Nieuwe Testament twee keer had doorgelezen, kwam ze tot geloof. Toen ze 18 was, liet ze zich dopen. Vier maanden later, in april 2004, hielden ultraorthodoxe joden een grote demonstratie voor Sigulims huis.De advocaat van de Gur Chassidim in Arad stapte in september 2004 naar het hooggerechtshof om protest aan te tekenen tegen het besluit van de Israëlische politie om een demonstratie van 750 personen voor Sigulims woning te verbieden. De politie weigerde een vergunning, omdat manifestaties van een dergelijke omvang niet voor huizen van particulieren mogen worden gehouden.
Compromis
Het hooggerechtshof besloot in januari dat een kleine demonstratie van 200 personen is toegestaan. De rechters beoogden een compromis tussen het recht op privacy en het recht om te demonstreren. De ultraorthodoxen hebben nog geen gebruikgemaakt van de beslissing. Sigulim houdt er echter rekening mee dat dit elke dag kan gebeuren, omdat het drie jaar geleden is dat de protesten begonnen.
De voorganger van de Hebreeuwssprekende Messiasbelijdende gemeente in Arad, Yakim Figueras, zegt dat het gemeentebestuur te kennen heeft gegeven dat de gemeenteleden niet bijeen mogen komen in het huis waar op zaterdagmorgen de diensten worden gehouden, omdat dit niet strookt met het bestemmingsplan. De gemeente overweegt juridische stappen.
Nog steeds worden er kleine demonstraties gehouden in de buurt van de gemeente en het huis van Figueras en bij een schaakclub voor immigranten bij de markt in de stad. In de nacht van 15 op 16 maart zijn er stenen gegooid naar het huis van Figueras, maar de schade is nihil.
Een rechtbank in Beersjeva heeft de initiatiefnemer van de schaakclub, evangelist Eddie Beckford, voor de keuze gesteld om 45 dagen achter de tralies door te brengen of de stad gedurende 45 dagen te verlaten. Volgens een op een website van Israel Prayer gepubliceerde nieuwsbrief van Beckfords vrouw Lura belette een groep demonstranten haar man op 25 februari met een busje een parkeerplaats te verlaten. Hij stapte uit en rende achter een van hen aan, waarna anderen hem aanvielen.
Wet
Toen de politie arriveerde, beschuldigen de ultraorthodoxen Beckford van geweld. Beckford werd in de boeien geslagen en naar „een kleine, vieze cel” overgebracht. Volgens zijn echtgenote negeerde de rechter het getuigenis van een bedoeïen, die zei dat Beckford niets had misdaan. Beckford heeft ervoor gekozen de stad tijdelijk te verlaten en is de evangelist met zijn vrouw op vakantie buiten Israël.
De Israëlische nieuwswebsite Ynet meldde dat het Knessetlid Yakov Margi van de ultraorthodoxe Shaspartij een antizendingswetsvoorstel heeft ingediend. In het voorstel staat dat iemand die predikt met het doel een ander van godsdienst te laten veranderen, een jaar gevangenisstraf kan krijgen. Het voorstel wordt gesteund door de zeven Knessetleden van Shas en hun spirituele leider, rabbijn Ovadia Yosef.
De Israëlische wet verbiedt al geld of materiële voordelen aan te bieden met het doel anderen te bekeren, evenals een bekeringsceremonie toe te passen bij een minderjarige. Tot nu toe is het niet verboden iemand die ouder is dan 18 op te roepen van godsdienst te veranderen. Shas hoopt dat te veranderen.
„Of het nu christenen uit het buitenland betreft, of joodse bekeerlingen die in Israël werken, ze hebben allemaal dezelfde agenda”, volgens het voorstel. „Dat is: elk spoor en elke herinnering van het volk Israël vernietigen, en ze zijn van plan dat te doen door joden te bekeren.” De wet zou niet alleen gericht zijn tegen zendelingen, maar ook tegen joden die proberen moslims of christenen tot het jodendom te bekeren.