Kamer steunt plan nieuw EU-verdrag
DEN HAAG - De Tweede Kamer steunt de inzet van het kabinet om te komen tot een nieuw Europees verdrag. Daarin moet de macht van Brussel duidelijk worden afgebakend. Nationale parlementen moeten meer invloed krijgen op de Europese besluitvorming.
Dat is de uitkomst van het Kamerdebat van woensdagavond over de insteek van het kabinet voor de discussie in Europa over de opvolger van de verworpen grondwet. Die discussie begint komend weekend, als de EU-regeringsleiders in Berlijn vijftig jaar Europese samenwerking vieren.Een ruime Kamermeerderheid vindt net als het kabinet dat een nieuw verdrag niet de trekken moet krijgen van een grondwet. PvdA en SGP hekelden Europese symbolen als een vlag en een volkslied. SP’er Van Dijk wilde van het kabinet weten of het wel vasthoudt aan een Europese minister van Buitenlandse Zaken.
Negatief was D66-Kamerlid Pechtold. Hij stelde dat de regering zich te veel de kritiek van de tegenstanders van de grondwet heeft eigen gemaakt. „Dit kabinet valt Europa af.” Pechtold noemde de afgestemde constitutie „nog steeds het beste uitgangspunt” voor de discussie over een nieuw EU-verdrag.
Premier Balkenende benadrukte dat de toekomst van Nederland in Europa ligt. Zijn kabinet wil niet voorbijgaan aan de uitslag van het referendum over de grondwet, zei hij. „Wij houden rekening met de gevoelens in het land.”
Tegelijkertijd wil het kabinet ook een „constructieve bijdrage” leveren aan de discussie in Europa. Balkenende rekent op een „pittig gevecht” met de andere EU-lidstaten, zeker met de achttien landen die de grondwet wel hebben goedgekeurd. „Het zal niet makkelijk zijn.”
Hij deelt de mening van de SGP dat een preambule niet nodig is als het nieuwe verdrag slechts een korte opsomming wordt van de wijzigingen van bestaande verdragen.
Staatssecretaris Timmermans voor Europese Zaken stelde dat het Verdrag van Nice uitgangspunt is, maar dat de verworpen grondwet „niet besmet is als bron” voor goede ideeën.