Forum voor uitwisselen ziek personeel
HOOFDDORP (ANP) - Werkgevers slaan landelijk de handen ineen en lanceren nog voor de zomer een internetsite om elkaar te helpen ziek personeel aan het werk te helpen en te houden.
Via het werkgeversforum www.kroonophetwerk.nl zullen ondernemers aanhaken bij regionale samenwerkingsverbanden en daar ervaringen en personeel uitwisselen.Directeur Wouter van Ginkel van Kroon op het Werk, een platform van zowel grote als kleine bedrijven en organisaties als VNO-NCW, sprak woensdag van een olievlekwerking. Als lichtend voorbeeld geldt het Poortwachterscentrum in de kop van Noord-Holland. Daar weten ongeveer 4000 ondernemers sinds ruim drie jaar onderling te regelen dat hun zieke en gehandicapte werknemers desnoods bij andere werkgevers in de buurt aan de slag kunnen.
Sinds de start van het Poortwachterscentrum, eind 2003, zijn ongeveer 500 werknemers begeleid vanaf het moment dat ze door ziekte uitvielen. Hiervan werkt 60 procent weer of nog steeds bij de oude werkgever. Voor drie op tien mensen is een passende werkplek gevonden bij een andere onderneming in de buurt. De overige 10 procent bleek te ziek om te werken.
Werkgevers zijn verplicht hun zieke werknemers te helpen bij de reïntegratie en moeten in de eerste twee jaren van verzuim het loon doorbetalen. Inspanningen om mensen zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen, verdienen zich volgens Van Ginkel dan ook terug.
Hij telt nu zeker zes andere regio’s waar werkgevers bezig zijn een eigen poortwachterscentrum op te zetten: het industriegebied Lage Weide in Utrecht, Weert in Limburg, de regio Zwolle, de omgeving van Oss, Schiphol en Zaandam.
Mede-oprichter Arthur Helling van het centrum in Noord-Holland benadrukt dat het succes van de nieuwe centra afhangt van de inzet van werkgevers zelf. „Werkgevers moeten niet alleen aankloppen met hun zieke werknemers, maar ook met hun vacatures.”
Zo lukte het volgens hem om in de kop van Noord-Holland arbeidsongeschikte bouwvakkers om te scholen en aan het werk te krijgen in een totaal andere branche, zoals de taxiwereld en de gehandicaptenzorg.
Maar meestal blijven mensen toch aan de slag binnen hun eigen bedrijf. Werkgeversorganisatie MKB Nederland noemde dat eerder juist vrijwel onmogelijk.
„Ondernemers willen nu eenmaal alleen bezig zijn met ondernemen”, aldus Helling. Terwijl volgens hem mensen vaak gewoon weer aan de slag kunnen in het oorspronkelijke bedrijf als werkgevers „even de tijd nemen om te kijken of de werkplek kan worden aangepast of dat een werknemer na wat omscholing toch geschikt is voor een andere functie.”