Hoofdkantoor fusiebank komt in Amsterdam
AMSTERDAM - ABN AMRO en Barclays maken tempo met hun fusiebesprekingen. Het hoofdkantoor van de combinatie komt in Amsterdam. Ook hebben de twee banken al overeenstemming bereikt over een Angelsaksische bestuursvorm.
Dat meldde ABN AMRO dinsdag.Een eventuele fusie tussen het Britse Barclays en ABN AMRO levert het op een na grootste bankbedrijf in Europa op. Alleen het Britse HSBC is groter. Wereldwijd zal het nieuwe bedrijf de vijfde plaats innemen.
De Angelsaksische structuur, waarbij commissarissen en directie samen in één bestuur zitten, komt vaker voor bij Brits-Nederlandse ondernemingen. De bestuursvoorzitter van de nieuwe bankcombinatie komt uit de gelederen van Barclays. De zogeheten chairman, vergelijkbaar met de functie van president-commissaris, is afkomstig van ABN AMRO. Namen zijn niet genoemd. Britse media speculeren dat de huidige bestuursvoorzitter van Barclays, John Varley, in de nieuwe combinatie aan het roer zal staan.
De houdstermaatschappij wordt een vennootschap volgens Brits recht, een zogenoemde plc. De maatschappij krijgt een primaire notering aan de London Stock Exchange en een secundaire notering aan Euronext Amsterdam.
Bronnen dicht bij de onderhandelingen hebben dinsdag tegen persbureau Reuters gezegd dat ABN AMRO en Barclays aansturen op een snel akkoord over een overname. De bank zou graag voorkomen dat de reguliere jaarvergadering van 26 april in het teken komt te staan van een recente oproep tot opdeling van de bank. Liever bespreekt de bank met zijn achterban een aanstaande fusie.
Volgens financieel analisten zijn de aandeelhouders van ABN AMRO voorlopig de grote winnaar. Na forse koersstijgingen is het aandeel deze week gestegen naar een recordhoogte. Het aandeel schommelde woensdagmorgen rond een koers van 31 euro. Financiële kenners houden rekening met een bod van Barclays van 31,50 tot 35 euro per aandeel. Dat betekent in het hoogste geval een bod van ruim 65 miljard euro. Andere Europese banken zouden echter nog veel meer kunnen bieden, denken experts. De kans dat ABN AMRO zelfstandig verdergaat is uitermate klein, nu aandeelhouders de koerswinst hebben gezien die in het verschiet ligt.
De activistische aandeelhouder The Children’s Investment Fund (TCI) noemt de fusiegesprekken „bemoedigend.” Wel hoopt de durfinvesteerder dat ABN AMRO zich openstelt voor eventuele biedingen van derden. TCI zorgde de afgelopen weken voor veel opschudding door te pleiten voor opdeling van het bankconcern.
Regulerende instanties in Nederland maken zich klaar voor de megafusie. Minister van Financiën Bos moet uiteindelijk het groene licht geven. Hij liet weten dat een eventuele fusie past binnen de ontwikkeling in het Europese bankwezen.