Jubilerende Boomfeestdag initiatief VN
AMSTERDAM - Met het planten van een vleugelnoot gaf koningin Beatrix woensdagmorgen het startsein voor de vijftigste Nationale Boomfeestdag. In een halve eeuw tijd hebben Nederlandse schoolkinderen meer dan 10 miljoen bomen geplant.
Samen met leerlingen van daltonschool Neptunus plantte de vorstin een boom in de nieuwe Amsterdamse wijk IJburg. Vervolgens wandelde ze langs de 150 kinderen, die nog zo’n vijftig andere bomen plantten. Daarna liet de koningin een enorme ballon los, waaraan een door haar geschreven ”wens voor de aarde” was bevestigd. Daarmee gaf ze aan 130.000 kinderen in het hele land het startsein om ook een boom te planten. Dit jaar deed 85 procent van de gemeenten mee; een record.IJburg, ontwikkeld op aangelegde eilanden in het IJmeer, krijgt duizend bomen. Het stadsbestuur steekt 200.000 euro in de verzorging van hun groeiplekken in het kunstmatig opgespoten zand.
Al in 1919 was er voor het eerst sprake van een boomplantdag in Nederland: 240 leerlingen, van alle Arnhemse lagere scholen, plantten beuken langs de oprijlaan van Kasteel Doorwerth. Van die bomenrij is ruim 85 jaar later nog maar een enkele stronk over.
In 1954 verscheen de publicatie ”World Festival of Trees” van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Daarin werd beklemtoond dat bomen bijdragen aan het welzijn en de welvaart van een natie. „Bomen versieren huizen en steden. Bossen beschermen de bodem, houden water vast, verzachten het klimaat, bieden een woonplaats aan het wild en vormen een rustpunt voor de mensen. Om bosproducten zo goed mogelijk te verdelen over de wereld, opdat zo veel mogelijk mensen ervan profiteren, is het nodig dat de hele wereld de waarde van bossen inziet.”
De vergadering van de FAO, gealarmeerd door de omvang van de mondiale ontbossing, wilde niet dat het bij woorden bleef en riep alle landen op jaarlijks deel te nemen aan een wereldbomenfestival.
In Nederland nam prof. G. Houtzagers, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging, naar aanleiding van deze resolutie het initiatief tot een Nationale Boomfeestdag. Nederland was in 1956 na Amerika het eerste land dat een Landelijk Comité Boomplantdag oprichtte.
De eerste boomfeestdag had op 10 april 1957 plaats. In Park Berg en Bos in Apeldoorn plantten 1600 schoolkinderen een boom. Die formule is de volgende halve eeuw ongewijzigd gebleven. Ieder jaar worden honderdduizenden bomen en struiken geplant.
”Bomen en Muziek” was dit jaar het thema van de dag. In 2004 werd de feestdag vanwege het overlijden van prinses Juliana twee weken uitgesteld. De viering van de dag werd toen ook aan haar opgedragen. In 2003 was integratie het thema. Er werden twaalf bomen geplant op het terrein van het asielzoekerscentrum in het Groningse Ulrum.
In 2000 was koningin Beatrix ook aanwezig bij de nationale viering van de Boomfeestdag. Ze plantte een speciaal gekweekte linde, de eerste van 250 bomen in het Groot Archeologiepark van de nieuwbouwlocatie Leidsche Rijn bij Utrecht.
De vorstin sprak in 1991 bij haar 25-jarig huwelijksfeest de wens uit dat er meer groen in Nederland zou komen. Dat leidde tot de oprichting van de stichting Veteranen Landgoed Vrijland. Op het 70 hectare grote landgoed Vrijland bij Schaarsbergen, de voormalige luchtmachtbasis Deelen, werden 350.000 bomen geplant. Schoolkinderen voltooiden het herdenkingsbos in 1998.
De koningin plantte vanmorgen een boom in de Bomencirkel, het symbool voor eenheid dat elk jaar wordt aangelegd. Het getal verwijst naar de twaalf provincies, maanden, sterrenbeelden en de sterren op de Europese vlag.
De Stichting Nationale Boomfeestdag organiseert meer activiteiten. In Dronten groeit het Koningin Wilhelminabos, waar nabestaanden een boom kunnen planten ter herinnering aan iemand die aan kanker is overleden.
De stichting voert sinds 1990 ook de Geboortebomenactie, waarbij (groot)ouders of vrienden voor een nieuwe wereldburger een boom kunnen bestellen in een van de Geboortebossen in Mierlo, Ugchelen, Utrecht of Winschoten.