Marijnissen negatief over fusie met PvdA
DEN HAAG (ANP) – SP–leider Marijnissen ziet een fusie met de PvdA „in geen vijftig jaar" tot stand komen. Zelfs een linkse samenwerking komt voorlopig niet van de grond, vreest hij. „Ik denk dat die linkse samenwerking pas lukt als de SP groter is geworden dan de PvdA".
Marijnissen reageert op uitspraken van PvdA–Tweede Kamerlid Samsom. Die zei zaterdag in Het Parool binnen tien jaar een samengaan van PvdA en SP te verwachten.Marijnissen noemt de timing van Samsom „curieus". Hij wijst erop dat de PvdA tot dusver zelfs een lijstverbinding met zijn partij steeds afwees bij verkiezingen. „Uit de PvdA komen tegengestelde signalen", stelt hij vast.
De SP–leider heeft de indruk dat de sociaaldemocraten op regionaal niveau aan een „georkestreerde actie" bezig zijn om zijn partij buiten het bestuur van gemeenten en provincies houden. Zo is uit een aantal colleges van burgemeester en wethouders waarin de SP zat „op onverklaarbare wijze door de PvdA de stekker getrokken". En bij veel onderhandelingen over nieuwe provinciebesturen staat de SP ook al buitenspel.
„Bedenkelijk uit democratisch oogpunt", vindt Marijnissen, die nog steeds van mening is dat de PvdA ook bij de kabinetsformatie de SP heeft laten vallen. „Ik kan het niet bewijzen, maar ik heb het gevoel dat de PvdA haar unique sellingpoint in stelling brengt: wij regeren, en zij niet". Terwijl in de praktijk blijkt dat de SP wel degelijk in staat is goede bestuurders te leveren. „Kijk maar naar gemeenten als Oss of Nijmegen, waar we wel in het college zitten".
De SP heeft niet alleen weinig wethouders, ze levert ook geen burgemeesters en commissarissen van de koningin. In belangrijke adviesorganen als de Raad van State en de Sociaal–Economische Raad is de partij evenmin vertegenwoordigd.
Marijnissen denkt dat hij hierin makkelijk verandering zou kunnen brengen als hij druk zou uitoefenen. De SP is tenslotte de derde partij in de Kamer, en in de peilingen zelfs al de tweede.
Maar uit principiële overwegingen zal de SP nooit lobbyen om partijleden op een mooie post benoemd te krijgen. „Wij zijn geen uitzendbureau voor burgemeesters. Wij vinden dat burgemeesters gekozen moeten worden door de gemeenteraad en niet benoemd. Principes zijn voor ons belangrijker dan het pluche". Een uitzondering acht hij denkbaar in gemeenten waar een referendum wordt gehouden over de burgemeesterskandidaten. „Dan is er tenminste een democratische legitimatie".