Economie

Fishes krijgt pluim voor verantwoorde vis

AMSTERDAM - Als eerste viswinkelketen op het Europese vasteland mag Fishes het MSC-certificaat voeren. Het duurzaamheidskeurmerk garandeert zorg voor de natuur, maar Fishes laat met het label ook de concurrentie achter zich. Voorlopig althans. „Over een poosje werken alle viswinkels met MSC.”

Frank van de Beek
20 March 2007 10:50Gewijzigd op 14 November 2020 04:37
AMSTERDAM – Wie een van de vier vestigingen van viswinkelketen Fishes binnenstapt, vindt daar sinds mkaandag het blauwe logo van de Marine Stewardship Council (MSC). Als eerste viswinkelketen op het Europese vasteland mag Fishes dit duurzaamheidscertifica
AMSTERDAM – Wie een van de vier vestigingen van viswinkelketen Fishes binnenstapt, vindt daar sinds mkaandag het blauwe logo van de Marine Stewardship Council (MSC). Als eerste viswinkelketen op het Europese vasteland mag Fishes dit duurzaamheidscertifica

Wie een van de vier vestigingen van viswinkelketen Fishes binnenstapt, vindt daar sinds gisteren het blauwe logo van de Marine Stewardship Council (MSC). Wilde zalm, tong, jakobsschelp, makreel, snoekbaars en twee soorten haring van Fishes voldoen aan de voorwaarden van deze organisatie, in 1997 opgericht door Unilever en het Wereld Natuur Fonds met het doel overbevissing terug te dringen.MSC verstrekt pas een keurmerk als onderzoek door een onafhankelijk instituut naar vangstmethodiek, vispopulatie en management in de hele keten geen natuurbelastende zaken aan het licht brengt. Concreet: vissen met de boomkor strookt veelal niet met de eisen en voor de met uitsterven bedreigde kabeljauw gaat het licht niet op groen.

Het logo van MSC komt in Nederland slechts mondjesmaat voor. Unilever mag bijvoorbeeld het label op de vissticks van Iglo plakken. In Groot-Brittannië zijn supermarkten drukker met duurzaamheid. Maar ook zij komen niet veel verder dan een handjevol goedgekeurde vissoorten.

Fishes is de eerste detaillist die het certificaat krijgt en zet met zeven gelabelde vissen direct een „significante stap”, aldus bestuursvoorzitter Rubert Howes van MSC. Ook het Wereld Natuur Fonds reageert opgetogen. „Het eerste schaap is over de dam”, aldus Carel Drijver van het Wereld Natuur Fonds. Hij merkt dat de visserijsector langzaam maar zeker gehoor geeft aan de roep van de natuurorganisatie om duurzaamheid.

Volgens eigenaar Bart van Olphen van Fishes is het niet moeilijk om een certificaat te krijgen. „Als je goed je werk doet, is het vrij eenvoudig. Je kunt echter niet alleen maar commercieel handelen. Een duurzame vangstmethode beperkt nu eenmaal de efficiëntie.”

Gaat de visconsumptie ook veranderen?

„Onze huidige manier van consumeren kunnen we niet volhouden. Traditioneel gaan we voor tong, schol en kabeljauw, omdat deze soorten makkelijk te bereiden zijn. Maar die voorkeur gaat veranderen en supermarkten gaan daarin mee. Ik vind het positief dat Albert Heijn en Super de Boer wellicht stoppen met de verkoop van niet-duurzaam gevangen platvis.”

Daarmee lijkt een gezonde toekomst voor de huidige kottervloot uitgesloten.

„De kotters zijn als fabrieken op het water. Dat strijdt met het begrip duurzaamheid. Het gaat echter wel om een functionele bedrijfstak. De overheid had eerder moeten ingrijpen. Nu valt er nog iets te kiezen, over een paar jaar niet meer, als we op de huidige wijze blijven vissen.”

Welke advies zou u als detaillist aan een kottervisser geven?

„Als hij zijn net ophaalt met daarin 30 procent bijvangst, is dat niet duurzaam. Ook met het omploegen van vruchtbare bodem is hij niet goed bezig. Ik zou hem willen vragen: Kijk eens in je hart. Voel je dat er iets moet gebeuren? Dan is het eenvoudig. Het gaat om verantwoord vissen.”

Daarmee is er nog geen brood op de plank.

„Dat is een taak van de overheid, die moet een stap vooruit zetten.”

Met het keurmerk hebt u nu een voorsprong op concurrenten. Levert dat extra omzet op?

„Ik merk dat klanten speciaal voor het label naar onze vestigen in Amsterdam, Laren en Utrecht komen. Over een aantal jaren is dat voordeel echter verdwenen, verwacht ik. Dan werken alle viswinkels met het keurmerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer