Consument

Blokus is spannend strategiespel met minimum aan regels

Puzzelen, puzzelen en nog eens puzzelen. Bij Blokus van de Belgische speldistributeur Hodin moet de speler 21 verschillende stukken op een bord plaatsen. Dat klinkt heel eenvoudig. Toch levert een potje Blokus de nodige hoofdbrekens op.

Gisette van Dalen-Heemskerk
16 March 2007 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 04:36
Strategisch Blokus
Strategisch Blokus

Op de doos van het strategiespel prijkt een rood vlak: ”Het meest bekroonde spel van de 21e eeuw!” Om dat aan het begin van een tijdperk al te claimen, lijkt wat overdreven. Dat Blokus waardering verdiend, klopt echter wel. De achttien onderscheidingen op de onderkant van de doos heeft het niet voor niets gekregen.Met de hoeveelheid regels voor dit strategiespel valt het erg mee. Bij de meeste spellen vormt het lezen van de regels een fikse klus. Willen de spelers eenmaal beginnen, dan moeten ze vaak nog regelmatig terugbladeren omdat de regels nog niet duidelijk zijn. Bij Blokus zijn binnen tien minuten alle spelregels gelezen en kan het eerste potje van start. Ook tijdens het spel ontstaat er geen verwarring. Een stukje ligt goed of niet goed.

Zoeken naar een plekje
Het speelbord bestaat uit 400 vakjes. Elke speler krijgt 21 stukken (een van een vierkant, een van twee vierkanten, twee van drie vierkanten, vijf van vier vierkanten en twaalf van vijf vierkanten) van één kleur. Vervolgens plaatsen de spelers om de beurt een stuk op het speelbord. Het eerste moet in een van de vier hoeken worden geplaatst. In elke volgende ronde moet het nieuwe stuk minstens één stuk van dezelfde kleur raken. De onderdelen mogen elkaar alleen aan de hoeken raken.

Als het deksel van de doos gaat, ziet Blokus er nog niet erg spannend uit. Wie begint te spelen, verandert snel van mening. Al na een paar zetten naderen de stukken van de tegenstanders elkaar. En dan gaat het erom zo veel mogelijk terrein in te pikken, zodat de eigen onderdelen makkelijk kunnen worden geplaatst. In de spelregels staat dan ook niet voor niets de tip om de stukken zo snel mogelijk naar het midden van het bord te laten oprukken en ervoor te zorgen dat ze zo veel mogelijk plaats in beslag nemen.

Nog een handige tip is om eerst de grootste onderdelen te plaatsen. Naarmate het spel vordert, is het steeds meer zoeken naar een plekje op het bord. Het lukt dan bijna niet om grote stukken kwijt te raken. Aan het eind van een potje raken de spelers de kleine overigens ook niet meer kwijt. Om alle stukken te plaatsen, moet de deelnemer veel ervaring hebben.

Het spel is afgelopen als niemand meer een onderdeel kan neerleggen. Is een speler alle stukken kwijt, dan levert dat 15 punten op. Deelnemers die nog onderdelen hebben, krijgen voor elk vierkantje een minpunt.

Variant
Blokus speelt het prettigst met vier personen. Met twee spelers gaat het ook goed, dan speelt ieder met twee kleuren. Bij drie deelnemers speelt ieder om de beurt met de overblijvende kleur. Dat is wat omslachtiger.

Spellen die aanslaan, krijgen bijna altijd een vervolg in de vorm van een uitbreiding of een variant. Zo ook Blokus. Nadat de gewone variant enkele jaren geleden op de markt kwam, volgde in 2005 Blokus Duo en vorig jaar Blokus Trigon.

Blokus Duo is een variant -zoals de naam al onthult- voor twee spelers. De doos van het spel is een stuk kleiner. Dat is wel zo praktisch. De gewone Blokusverpakking beslaat namelijk een flinke hoek in de kast. Bovendien is de prijs van Blokus Duo ruim 10 euro lager dan de basisversie (circa 30 euro). De spelregels zijn nagenoeg hetzelfde. In de nieuwste variant Trigon spelen deelnemers niet met vierkantjes, maar met driehoekjes.

Alle varianten zijn verkrijgbaar bij spelspeciaalzaken. Ook op internet is Blokus te koop. Sites als www.toysforever.nl en www.besteleenspel.nl leveren de producten vaak een paar euro voordeliger. Daar komen uiteraard wel verzendkosten bij, zodat bestellingen uiteindelijk net iets duurder uitvallen dan in een gewone winkel.

voetnoot (u17(Voor meer informatie en een potje Blokus: www.blokus.com.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer