Londen wil reductie CO2-uitstoot
LONDEN/AMSTERDAM - De Britse regering wil de uitstoot van kooldioxide (CO2) tot het jaar 2050 met 60 procent terugdringen. Dat maakte zij dinsdag bekend. Volgens haar wordt Groot-Brittannië daarmee het eerste land dat een juridisch raamwerk schept voor de overgang naar een economie met een lage kooldioxide-uitstoot.
Londen wil om de vijf jaar nieuwe richtlijnen voor de uitstoot van CO(in2( vaststellen. Volgens minister Gordon Brown van Financiën betekent de wet dat ministers van Financiën in de toekomst „ons kooldioxidebudget met dezelfde zorgvuldigheid en discipline zullen behandelen” als de economische begroting. Het broeikasgas CO2 is een van de voornaamste oorzaken van de opwarming van de aarde.De wet moet „helderheid en vertrouwen geven aan het zakenleven en burgers” over klimaatverandering, meent minister van Milieu David Miliband. Hij wil extra aandacht richten op de uitstoot van CO2 door huishoudens. De oppositionele Conservatieve Partij wil juist dat de luchtvaart wordt aangepakt onder meer door extra belasting.
Maar Miliband stelt dat particuliere huizen veel meer kooldioxide produceren. „Op dit moment zijn woningen verantwoordelijk voor 25 procent van de emissies in Groot-Brittannië”, verklaarde hij in het BBC-radioprogramma Today. „Luchtvaart zorgt maar voor 5 procent.” Volgens hem zal „criminalisering van de luchtvaart de planeet niet redden.”
Premier Tony Blair sprak van een revolutionaire aanpak van het probleem van klimaatsverandering. De wet zou in de eerste helft van 2008 in werking moeten treden.
De Britse politieke partijen buitelen de laatste tijd over elkaar heen met groene voorstellen, nu het milieu een belangrijk thema lijkt te worden bij de volgende algemene verkiezingen. Blair heeft aangekondigd in september te willen aftreden, en het tot stand brengen van een wereldwijd koolstofpact zou een mooi sluitstuk zijn van zijn politieke loopbaan.
Milieuactivisten en oppositiegroepen verwelkomden de voorstellen, maar zeiden dat de doelstellingen wel ambitieuzer mogen zijn. De Green Party zei dat het streven een reductie van 90 procent in 2050 zou moeten zijn. „Hun vasthouden aan zulke matige -en gevaarlijke- doelen betekent dat al hun inspanningen bij lange na niet voldoende zijn”, zei woordvoerster Sian Berry van de Green Party.
Milieudefensie in Nederland zal in mei de Tweede Kamer een initiatiefwet aanbieden die vergelijkbaar is met de Britse klimaatwet. Daardoor moet bij wet worden vastgesteld dat langetermijndoelen worden vertaald in concrete tussentijdse doelstellingen.