Buitenland

Strikte regels voor media tijdens zitting Volkscongres

HONGKONG/PEKING (ANP) - De Chinese autoriteiten hebben nationale media uiterst strenge richtlijnen opgelegd voor de verslaggeving over de lopende zitting van het Chinese parlement, het Nationale Volkscongres. Dat is momenteel bijeen in Peking voor de jaarvergadering.

9 March 2007 22:30Gewijzigd op 14 November 2020 04:35

Vooral voor berichten over een nog aan te nemen wet die particulier bezit voor het eerst zal beschermen, gelden strenge regels. Kritische geluiden zullen niet worden getolereerd, aldus The South China Morning Post vrijdag. De krant is gevestigd in Hongkong, waar de media iets vrijer zijn dan in de rest van China.Chinese media worden altijd al streng gecontroleerd, maar de regels zijn nu flink aangescherpt. Het populaire weekblad Caijing is deze week al van de schappen gehaald wegens een te kritisch stuk over het omstreden wetsontwerp, waarover al jaren wordt gesteggeld door de communistische machthebbers.

Voor het eerst sinds de communistische machtsovername in 1949 zal China een dezer dagen particulier bezit formeel wettelijk gaan beschermen en daarmee een nieuwe stap zetten naar een echte vrijemarkteconomie. In de communistische ideologie vallen alle grond en bedrijven aan de staat toe, maar die visie is nauwelijks meer verdedigbaar in een land dat in feite alleen nog communistisch in naam is.

Voor hardliners in de partij is de wet een regelrechte ondermijning van de greep van de staat op de natie, voor meer gematigde krachten is het een zegen. Voorstanders beschouwen de wet niet alleen als een nieuwe potentiële aanjager van de toch al stomende economie. Ze denken vooral een wapen in handen te hebben tegen corruptie, landjepik en wanbeleid door projectontwikkelaars.

Het extra controleren van de media is onderdeel van een nationale campagne die China moet promoten met het oog op de komende Olympische Spelen in Peking in 2008. De staat houdt graag in de hand wat er over China wordt geschreven, maar veel aandacht gaat in buitenlandse media juist uit naar het restrictieve beleid waardoor de campagne zijn doel voorbij lijkt te gaan schieten.

Buitenlandse journalisten hebben in China intussen wat meer armslag gekregen om te werken, maar vooral nationale media worden juist harder aangepakt. Volgens The South China Morning Post zijn alle journalisten uit Hongkong deze week opgeroepen niets te schrijven over schermutselingen met beveiligingsfunctionarissen in het parlementsgebouw en buitenlandse journalisten zouden zijn weggehouden van vergaderingen waarbij vicepremier Huang Ju aanwezig was. Deze functionaris, die ernstig ziek zou zijn, geldt als een tegenstander van president Hu Jintao en Peking zou willen voorkomen dat hij met de pers kan praten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer