Binnenland

Weinig werk voor jeugdige busbegeleiders

ALMERE (ANP) - Druk hadden de leerlingbegeleiders Didier Tolud (16) en Mitchell van der Vlist (15) het niet op hun eerste busrit maandagochtend. Samen met zes medeleerlingen van de school Aquarius in Almere gaan Tolud en Van der Vlist de rust in buslijn 2 in die stad laten terugkeren.

6 March 2007 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 04:34
ALMERE – Een leerling van de school Aquarius in Almere houdt toezicht op buslijn 2 in die plaats. Samen met zeven medeleerlingen moet hij ervoor zorgen dat scholieren van Aquarius, een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen, de bussen niet langer v
ALMERE – Een leerling van de school Aquarius in Almere houdt toezicht op buslijn 2 in die plaats. Samen met zeven medeleerlingen moet hij ervoor zorgen dat scholieren van Aquarius, een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen, de bussen niet langer v

Hun medeleerlingen van de school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen zorgen vaak voor problemen.„We hoefden niets te doen vanmorgen, maar ’s morgens is het meestal rustiger”, vertelt Van der Vlist na afloop. Tolud denkt dat dit ook aan zijn overwicht is te danken. „Als ik in de bus stap, is het gewoon rustiger. Ik houd ze wel onder de duim.” Tolud en Van der Vlist coördineren de groep leerlingbegeleiders en zorgen ervoor dat er altijd twee begeleiders in de bus zijn om de rust te bewaren.

Eerder ontstonden er vooral veel problemen tussen de leerlingen van het Aquarius en de leerlingen van gymnasium Het Baken Trinitas, dat er vlakbij ligt. Vooral na schooltijd waren de jongeren baldadig. Ze veroorzaakten geluidsoverlast, bekladden de stoelen en lieten hun rommel achter in de bus. Andere passagiers voelden zich niet meer veilig en zelfs buschauffeurs werden voor en na schooltijd niet vrolijk van buslijn 2.

Veiligheidsmanager A. Weijnen van de gemeente Almere bedacht het plan om leerlingen in te zetten voor de veiligheid in de bus. Coördinator Zeilstra van het Aquarius was meteen enthousiast. Ook de leerlingen wilden graag meedoen aan het project. Binnen een dag na de oproep stonden er acht namen op het bord en konden de leerlingen op cursus.

Woordvoerder H. Opmeer van busmaatschappij Connexxion is erg blij met de unieke samenwerking tussen school, politie, gemeente en busmaatschappij. In andere steden worden volgens hem wel eens mensen van Connexxion ingezet om de orde te bewaren. „Het is fijn dat de school hier ook zijn verantwoordelijkheid neemt.”

Passagier Michel Dekker uit Lelystad zit dagelijks in de beruchte buslijn. „Het zou super zijn als dit gaat werken”, vindt hij, hoewel hij toegeeft dat hij zich er nooit veel van heeft aangetrokken. „Ik doe mijn oordopjes in en pak de krant. Dan heb ik nergens last van. Maar ik vind dit wel een goed project. Dat de leerlingen zelf zich inzetten voor de rust in de bus.”

Scholier Mohamed El Messaoudi denkt dat de leerlingbegeleiders ’s ochtends eigenlijk helemaal niet nodig zijn. „Dan is iedereen nog moe. ’s Middags zijn er wel mensen met overwicht nodig.” Volgens medescholiere Giovanca Dall hebben ze met Tolud dan wel een goede aan de haak geslagen. „Hij krijgt mij ook altijd rustig als ik ruzie heb in de klas. Ik denk dat hij het een stuk rustiger maakt in de bus.”

Buschauffeur M. Free hoopt dat de gele hesjes van de leerlingbegeleiders indruk maken. „Het heeft op de chauffeurs en medepassagiers in ieder geval een rustgevend effect, dat er leerlingen zijn die zich inzetten voor de rust in de bus. Dat geeft mij ook een veiliger gevoel.”

Voor Tolud en Van der Vlist is het meteen een opstapje naar een carrière in de beveiliging. Eerder deden ze niets als er problemen waren in de bus, maar nu kunnen ze ingrijpen. „Eerder bemoeide ik me er niet mee. Ik dacht: „Ze weten niet beter.” Nu kunnen we anderen erop aanspreken als er iets gebeurt wat niet mag. Bijvoorbeeld als ze op de stoelen tekenen. Dan kunnen we eerst waarschuwen. En als ze niet stoppen, kunnen we hen aanwijzen tegenover de politie. Daar hebben ze het dan zelf naar gemaakt.”

Het project loopt tot het einde van het schooljaar. Daarna wordt er bekeken of er nieuwe leerlingbegeleiders moeten worden aangesteld. De meeste huidige begeleiders zitten namelijk in het laatste jaar van hun opleiding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer