Buitenland

EU wil Afrika geen genvoedsel opdringen

De EU bemoeit zich niet met de weigering van enkele door hongersnood getroffen landen in zuidelijk Afrika om voedsel uit de VS te accepteren dat genetisch is veranderd.

Buitenlandredactie
23 August 2002 11:19Gewijzigd op 13 November 2020 23:45

Een woordvoerder van de Europese Commissie verklaarde dit donderdag in Brussel. „Wij willen ons niet mengen in deze discussie”, liet hij weten. De Verenigde Staten hebben de Unie opgeroepen haar invloed aan te wenden om de betrokken autoriteiten ervan te overtuigen dat de aangeboden producten -die miljoenen Amerikaanse burgers dagelijks nuttigen, zo benadrukken zij- veilig zijn. De EU reageert echter afwijzend.

Onder meer Malawi, Mozambique, Zambia en Zimbabwe kampen met ernstige voedseltekorten. De Verenigde Naties schatten dat er voor de mensen daar tussen nu en maart 2003 zeker 1,2 miljoen ton aan hulp van buitenaf nodig is.

Onlangs hield Zimbabwe de deur gesloten voor een schenking van 17.500 ton maïs uit de VS. De regering in Harare voorzag dat de bevolking een deel van die genetisch gemodificeerde voorraad niet zou gebruiken voor consumptie, maar om er het land mee in te zaaien. Zij wenste niet het risico te lopen dat daardoor ook het erfelijk materiaal van de eigen toekomstige oogsten zal zijn aangepast.

De Europeanen stellen zich ten aanzien van genvoedsel veel terughoudender op dan de Amerikanen. Washington hamert erop dat testen hebben aangetoond dat er geen nadelige gevolgen optreden. De consumenten in Europa geven in opiniepeilingen daarentegen blijk van bezorgdheid over mogelijk tot nu toe onbekende effecten voor de gezondheid en het milieu. De EU verlangt daarom dat de boeren aan de overzijde van de oceaan bij hun export een duidelijke scheiding aanbrengen tussen gemodificeerde en niet-gemodificeerde etenswaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer