Economie

SOBI verdenkt TCI van koersmanipulatie

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) verdenkt het hedgefonds TCI van manipulatie van de koers van ABN AMRO. SOBI heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vrijdag gevraagd hiernaar onderzoek te doen.

2 March 2007 20:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:34

Vorige week woensdag drong The Children’s Investment Fund (TCI) aan op een splitsing van ABN AMRO, waarna de koers van het bankaandeel met ruim 6 procent steeg.De Britse investeerder heeft naar eigen zeggen een belang van meer dan 1 procent in de bank. Bij een dergelijk belang levert een stijging van de dagkoers van ABN AMRO met 6 procent op papier enkele tientallen miljoenen euro’s winst op. De dag na de oproep van TCI steeg de koers van ABN AMRO nog eens dik 1 procent.

TCI wil behalve een splitsing ook dat ABN AMRO geen overnames doet in Italië. De durfinvesteerder maakte deze punten bekend in een openbare brief gericht aan de top van ABN AMRO. TCI vindt dat ABN AMRO in zijn huidige vorm ondergewaardeerd is.

Volgens SOBI heeft TCI „eerst een aandelenbelang van onbekende grootte opgebouwd om zichzelf daarna met koersverhogende mededelingen te hebben verrijkt over de rug van de kleine aandeelhouders.” Volgens de voorzitter van de stichting, Pieter Lakeman, bouwt dit soort partijen een belang na zo’n brief vaak in het geheim weer af. „Bij onderhandelingen trekken ze dan serieuze gezichten, terwijl ze dan allang uitgestapt zijn”, aldus de voorzitter.

Kleine aandeelhouders zijn bij dat gedrag volgens Lakeman niet gebaat. „De voorgestelde maatregelen worden uiteindelijk niet uitgevoerd, waardoor de beurskoers gewoon weer terugvalt”, aldus de voorzitter. SOBI denkt dat het gedrag strafbaar is.

De AFM heeft het verzoek van SOBI-voorman Pieter Lakeman ontvangen, zo bevestigde een woordvoerster vrijdag. „Als we signalen krijgen, nemen we die altijd mee in ons toezicht.” De AFM liet eerder al weten scherp te kijken naar aandeelhoudersactivisme.

In een brief aan SOBI liet de AFM weten dat de toezichthouder „indien er een vermoeden is van marktmisbruik, hiervan aangifte doet bij het openbaar ministerie.”

President Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) reageerde vrijdag op een klacht van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Wellink kwam in opspraak na een interview eind februari met NRC Handelsblad. Hij zei hierin onder meer dat het Britse hedgefonds TCI over de schreef is gegaan met zijn wens om ABN AMRO op te splitsen. Wellink zei te willen ingrijpen als de soliditeit van het bankbedrijf op de tocht komt te staan.

Volgens Wellink stelt DNB bij het toezicht op onder meer ABN AMRO de financiële stabiliteit voorop. „Andere dan deze aspecten spelen daarbij uiteraard geen enkele rol”, zo zei hij vrijdag. De president erkende dat hij niet mag ingaan op „individuele aspecten.”

„Het lijkt erop dat Wellink zijn les geleerd heeft”, zei directeur Peter Paul de Vries van de VEB in een reactie. „Het is buitengewoon merkwaardig dat ik een klacht indien bij de raad van commissarissen van DNB en dat Wellink hem beantwoordt. Dat Wellink de klacht ongegrond verklaart, is dan logisch. Het geeft aan dat hij meer macht heeft dan de commissarissen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer