Buitenland

België verbiedt financiering van clusterbommen

BRUSSEL (ANP) - België gaat banken verbieden nog langer bedrijven te financieren die betrokken zijn bij de productie, het gebruik of het bezit van antipersoonsmijnen en clustermunitie. Het Belgisch parlement heeft daartoe in de afgelopen nacht een wetsontwerp aangenomen.

2 March 2007 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 04:34

België is daarmee het eerste land dat de financiering van de productie van clustermunitie strafbaar stelt. Het was ook al het eerste land ter wereld dat de productie en het gebruik van clusterbommen verbood.Clustermunitie is wereldwijd nog toegestaan, maar 46 landen spraken onlangs in Oslo af dat ze gaan werken aan een verbod. Nederland heeft dergelijke bommen nog, maar gebruikte ze voor het laatst bij de NAVO-aanvallen op Servië in 1999.

Deze week stelde de Vlaamse organisatie Netwerk Vlaanderen na onderzoek vast dat veel banken nog altijd geld lenen aan wapenbedrijven die betrokken zijn bij de productie van clustermunitie, of ze indirect financieren. Dat is op zich niet verboden maar onder druk van de publieke opinie zegde een aantal banken de afgelopen jaren al toe daarmee te stoppen.

In totaal stelden 68 banken de afgelopen drie jaar 10 miljard euro beschikbaar aan de zes belangrijkste producenten van clustermunitie (waaronder de deels Nederlandse bedrijven EADS en Thales). Zo kreeg het Frans-Nederlandse Thales in 2005 een lening van 1,5 miljard euro van een internationaal banksyndicaat. ABN AMRO, ING en het Belgisch-Nederlandse Fortis namen deel in dit syndicaat.

In 2005 kreeg ook het Europese EADS een kredietfaciliteit van 3 miljard euro. Aan dit syndicaat nemen 36 banken deel, waaronder ABN AMRO met 145 miljoen euro, Fortis met 45 miljoen en ING met 85 miljoen euro.

ING liet woensdag weten geen beloften te hebben gebroken. „Huidige contracten zijn afgesloten voordat we beleid hadden op dit gebied. Maar nieuwe investeringen in bedrijven die omstreden wapens produceren, hebben we niet gedaan”, zei een woordvoerder.

Clusterbommen openen zich in de lucht en verspreiden kleinere submunitie over een groot oppervlak. Vanuit militair oogpunt zijn ze bedoeld om in één klap bijvoorbeeld een heel vijandelijk vliegveld onbruikbaar te maken.

De kleinere bommetjes ontploffen echter vaak niet en eisen na een conflict nog veel burgerslachtoffers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer