Twijfels over aantijgingen VS aan adres Noord-Korea
NEW YORK - Politici in Washington hebben donderdag verbluft gereageerd op opmerkingen van Noord-Koreaspecialist Joseph Trani over het Noord-Koreaanse kernprogramma. Trani gaf aan niet zeker te zijn dat Noord-Korea uranium verrijkt, hoewel Washington het regime in Pyongyang in 2002 al beschuldigde daarmee bezig te zijn.
Trani, die werkt voor de Amerikaanse nationaal directeur inlichtingen, verklaarde „dat wij er vrij zeker van zijn dat Noord-Korea materiaal heeft aangeschaft voor de productie van verrijkt uranium, maar wij zijn er niet zeker van dat dat laatste ook daadwerkelijk gebeurt.”President Bush liet in 2002 weten: „Wij hebben ontdekt dat Noord-Korea uranium verrijkt en dat men van plan is dat te gebruiken voor de productie van kernwapens.” De beschuldiging leidde tot een scherpe confrontatie tussen de VS en Noord-Korea. Pyongyang verzocht uiteindelijk alle VN-wapeninspecteurs het land te verlaten en vorig jaar zou Noord-Korea z’n eerste kernwapen tot ontploffing hebben gebracht.
„Dat Noord-Korea met plutonium bezig was stond vrijwel vast. Plutoniumreactoren zijn groot en makkelijk te ontdekken. Voor uranium heb je minder grote faciliteiten nodig die je makkelijker kunt verbergen. Dat was dus een nieuwe beschuldiging, die de regering in Washington echter niet hard kon maken”, merkt wapenexpert David Kay op naar aanleiding van Trani’s bevindingen.
Kay zocht enkele jaren geleden in Irak vergeefs naar de vermeende massavernietigingswapens van Saddam Hussein.
Volgens Kay had de „politieke escalatie” rond Noord-Korea -en misschien ook Noord-Korea’s al dan niet vermeende kernproef- mogelijk voorkomen kunnen worden, als de regering-Bush de zaken in 2002 niet zo op de spits had gedreven.
Verschillende parlementariërs hebben de regering al om opheldering gevraagd. „Wij willen antwoorden van de regering; dit is na Irak mogelijk een nieuw voorbeeld van misbruik van inlichtingenmateriaal om een agressieve politiek te rechtvaardigen”, aldus Carl Levin, de nieuwe voorzitter van de defensiecommissie van de Senaat.
De vraag is waarom Washington nu plotseling zelf met de bevindingen van Trani naar buiten komt. Volgens deskundigen heeft dat waarschijnlijk te maken met het akkoord met Noord-Korea dat vorige maand werd bereikt.
Pyongyang zei bereid te zijn zijn militaire kernplannen te laten varen in ruil voor economische hulp en bovendien VN-wapeninspecteurs weer toe willen laten. „Washington is mogelijk bang dat die inspecteurs ontdekten dat er niet veel klopt van de Amerikaanse beschuldiging inzake uranium tegen Pyongyang en besloot daarom de zaak zelf maar te onthullen”, aldus David Kay.