Aantal zelfmoorden blijft stijgen
UTRECHT - In Nederland doen jaarlijks 94.000 mensen een poging tot zelfmoord. Verder zitten 410.000 mensen zo in de put dat zij een suïcide overwegen. Per jaar slagen 1600 Nederlanders erin zich van het leven te beroven.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Volgens het instituut waren cijfers over zelfmoordpogingen en -gedachten tot nu toe niet bekend. Het Depressie Centrum uit Utrecht ontkent dat. „Deze gegevens zijn al langer bekend. Er is echter nooit iets mee gedaan”, aldus mevrouw A. van Geleuken vandaag in deze krant.Mensen met een psychische stoornis hebben negen maal zoveel kans om een zelfmoordpoging te doen en lopen elf maal zoveel risico op het krijgen van zelfmoordgedachten. Overigens geeft het instituut geen definitie van wat een zelfmoordpoging is. De onderzoekers hebben de ondervraagden alleen de vraag gesteld of ze ooit een poging tot suïcide hebben gedaan.
Het Trimbos-instituut benadrukt het belang van suïcidepreventie, omdat het aantal mensen dat zelfmoord probeert te plegen met 22 procent kan dalen als de psychische kwalen aangepakt kunnen worden. Er zouden dan ook 42 procent minder mensen zijn die spelen met de gedachte zelfmoord te plegen.
De resultaten van het zogenaamde Nemesisxxonderzoek naar psychische problemen bij Nederlanders tussen de 18 en de 64 jaar staan in het rapport ”Suïcidaliteit in de algemene bevolking: gedachten en pogingen”.
Preventie van zelfdoding kan veel beter in Nederland. Een goede opvang na een eerste zelfmoordpoging is daarbij van levensbelang, ook om een volgende poging te voorkomen. Ook valt er nog veel te halen bij een ruimere toepassing van gedragstherapie. Wat dat betreft loopt Nederland achter op andere landen, stelt prof. A. Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie en suïcidepreventie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Bij die 94.000 mensen die een poging tot zelfmoord doen, gaat het in de meeste gevallen om jonge vrouwen in de leeftijd van 15 tot 44 jaar. Volgens Kerkhof is het meestal een schreeuw om hulp, onmacht of emotionele ontreddering. Aan de suïcidepoging ligt veelal geen rationeel besluit ten grondslag. Het gaat om impulsief gedrag en er zijn vaak medicijnen in het spel.
Ongeveer 14.000 van degenen die een zelfmoordpoging doen, belanden na een poging in een ziekenhuis. Daarvan worden er zo’n 9000 opgenomen en 5000 kunnen na behandeling bij een EHBO-post weer naar huis. Dat betekent dat 80.000 mensen niet in het ziekenhuis terechtkomen.
Bij de zelfmoordpogingen die gelukt zijn, gaat het daarentegen vaker om mannen van gevorderde leeftijd. Die zijn gemotiveerder en beter voorbereid, aldus hoogleraar Kerkhof. Van hen komt zo’n 40 procent om het leven door verhanging, zo’n 20 procent door medicijnen en 12 tot 13 procent springt voor een trein (zo’n tweehonderd personen in 2006).