Humor op klompen in Turkije
ANKARA - Koningin Beatrix heeft haar Turkse gasten woensdagavond op een bijzondere wijze getrakteerd. Het Nederlands Blazers Ensemble zorgde in Ankara niet alleen voor muziek op topniveau, maar ook voor een vrolijke noot. Tijdens een van de nummers droegen de instrumentalisten klompen, en Mozart klonk op tuinslang en trechter.
Het publiek kon de muziek, die varieerde van klassiek tot modern, erg waarderen. Ook de humoristische tussendoortjes vielen in de smaak.De koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima waren ook onder de indruk, want na afloop van het concert onderhielden zij zich opvallend lang met de musici. Het concert had plaats in de muziekhal van de Bilkent Universiteit in Ankara, de beste van het land, aldus een aanwezige hoogleraar.
Het aantal vrouwen met een hoofddoek viel woensdagavond op de vingers van één hand te tellen. Achteraf gezien was er dus voor president Sezer nauwelijks een reden om weg te blijven. De seculiere president is echter principieel en consequent en weigert vrouwen met hoofddoek te ontmoeten in openbare gebouwen, omdat er in Turkije sprake is van een strikte scheiding van staat en islam.
Vanavond maakt koningin Beatrix een bijzonder -en niet-gepland- gebaar naar de bevriende president. Zij nodigt hem uit voor een privédiner als dank voor de hartelijke ontvangst en de gastvrijheid. De koningin mag tijdens haar bezoek aan Istanbul donderdag en vrijdag gebruikmaken van de presidentiële residentie in die stad. Ook dat is een extra gebaar van gastvrijheid.
Prinses Máxima woonde woensdagavond na het concert de receptie -inclusief bitterballen, haring en kaas- bij, ondanks eerdere berichten dat de zwangere prinses eerder zou afhaken. ’s Middags liet de prinses een bezoek aan het Anatolisch Museum, met schatten van oude Klein-Aziatische beschavingen zoals de Hittitische en Phrygische, wel over aan haar man en haar schoonmoeder.
In verband met de zwangerschap volgen overigens niet één, maar twee ambulances de koninklijke familie tijdens het staatsbezoek aan Turkije.
Prinses Máxima slaagde er tot woensdagmiddag in alle onderdelen van het programma bij te wonen. Woensdagmorgen was zij aanwezig op een jongerenconferentie van Turkse en Nederlandse jongeren over dialogen tussen culturen. Daar kregen de media de volle laag van wetenschappers en jongeren: media zouden vrijwel altijd berichten vanuit een vooringenomen houding.
Prins Willem-Alexander was het daar absoluut niet mee eens, zo zei hij in zijn dankwoord aan het eind van de morgen. „Ik ben een positief denkend man. Ik twijfel er niet aan dat 99 procent van de mensen die een carrière in de journalistiek zoekt dat doet vanuit goede bedoelingen.”
Media moeten mensen duidelijk maken hoe zij nieuws moeten interpreteren, aldus de prins tijdens de conferentie, die georganiseerd was door het centrum voor multiculturele ontwikkeling Forum en het Oranje Fonds. De conferentie vormde een van de hoogtepunten voor de twaalf jongeren uit Nederland, die tijdens de reis regelmatig ontmoetingen hebben met het prinselijk paar.
De prins stelde tijdens het symposium een website open waarop jongeren met verschillende culturele achtergronden contact kunnen leggen en informatie uitwisselen (www.connectingidentities.com).
Koningin Beatrix vloog woensdagmorgen met het koninklijke vliegtuig naar Kayseri voor een bezoek aan een succesvolle meubelfabriek en voor ontmoetingen met Turken die eerder in Nederland woonden. Het ging om Turken die als eersten als gastarbeider naar Nederland kwamen. Dat was vooral in de jaren zestig en zeventig. Ze vertrokken uit bergdorpjes als Kayapinar, Yukari Hasinli en Koccagiz. Complete dorpen liepen leeg. Uiteindelijk keerden de meesten eind jaren tachtig terug naar hun geboortestreek. Velen van hen hebben kinderen in Nederland wonen.