Economie

„Banken investeren nog in clustermunitie”

BRUSSEL (ANP) - Nederlandse banken als ING en ABN AMRO hebben de afgelopen jaren nog altijd geïnvesteerd in wapenbedrijven die de omstreden clusterbommen produceren. Dat deden ze ondanks publieke aankondigingen daarmee te zullen stoppen.

1 March 2007 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:33

Dat stelt de Vlaamse organisatie Netwerk Vlaanderen, dat geldstromen van banken en financiële instellingen naar defensiebedrijven in de hele wereld heeft onderzocht.In totaal leenden en investeerden 68 banken in de zes belangrijkste producenten van clustermunitie -waaronder de deels Nederlandse bedrijven EADS en Thales- de afgelopen drie jaar 10 miljard euro. Zo kreeg het Frans-Nederlandse Thales in 2005 een lening van 1,5 miljard euro van een internationaal banksyndicaat. ABN AMRO, ING en het Belgisch-Nederlandse Fortis namen deel in dit syndicaat.

Ook in 2005 kreeg het Europese EADS een kredietfaciliteit van 3 miljard euro. Aan dit syndicaat nemen 36 banken deel, waaronder ABN AMRO met 145 miljoen euro, Fortis met 45 miljoen en ING met 85 miljoen euro.

Nederlandse banken die zich verre houden van leningen en investeringen in defensiebedrijven zijn volgens Netwerk Vlaanderen de ASN Bank en Triodos Bank.

ING beloofde in maart 2005 dat het geen zaken meer zou doen met bedrijven die betrokken zijn bij de productie van omstreden wapens als clusterbommen en antipersoonsmijnen. ABN AMRO besloot in 2002 al geen nieuwe banden meer aan te knopen met bedrijven die clusterbommen produceren. ABN was toen nog aandeelhouder in de Britse Insys Group, die clusterbommen beheerde voor het Britse ministerie van Defensie.

ING liet gisteren weten geen beloften te hebben gebroken. „Huidige contracten zijn afgesloten voordat we beleid hadden op dit gebied. Maar nieuwe investeringen in bedrijven die omstreden wapens produceren hebben we niet gedaan”, zei een woordvoerder. Volgens de bankverzekeraar lopen huidige contracten met Thales binnen drie jaar af. ING wees er verder op dat EADS het bedrijfsonderdeel dat clusterbommen produceert volgens het rapport al heeft verkocht.

ABN AMRO verklaarde in een reactie dat het zorgvuldig omgaat met kredietverstrekking in deze sector. „Wij streven er naar om geen directe betrokkenheid te hebben bij dergelijke activiteiten”, aldus een woordvoerster. „Wij kennen het onderzoek niet en willen het eerst goed bestuderen.”

Vorige week besloten 46 landen te gaan werken aan een verbod op clustermunitie. De bommen openen zich in de lucht en verspreiden kleinere submunitie over een groot oppervlak. Die eisen na een conflict nog veel slachtoffers, van wie 98 procent burgers.

Ook Nederlands sloot zich aan bij die verklaring van Oslo. Het Nederlandse leger heeft nog altijd clusterbommen, maar gebruikt ze niet meer. Defensie zette ze voor het laatst in in 1999 bij de NAVO-bombardementen op Kosovo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer