„Meer wanbetalers in nieuw zorgstelsel”
RIJSWIJK (ANP) - Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel per 1 januari 2006 zijn er meer mensen die de premie niet betalen. Een derde heeft zelfs nog nooit premie betaald voor de basisverzekering.
Volgens een woensdag gepubliceerd onderzoek van de NOS hebben zo’n 300.000 mensen al een halfjaar lang geen premie betaald. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kloppen die cijfers echter niet. „Tijdens de oude situatie hadden we ook wanbetalers. Het is niet goed bijgehouden, maar schattingen daarvan liggen rond de 400.000. Het klopt dus niet dat er meer mensen zijn die hun premie niet betalen.”Zorgverzekeraars lopen premie mis en die financiële schade wordt grotendeels betaald door mensen die de premies wel betalen. Een woordvoerder van Achmea bevestigt de trend, maar precieze cijfers van wanbetalers heeft hij niet. Hij schat het aantal cliënten dat de basispremie niet kan ophoesten tussen de 20.000 en 30.000. Hij zei wel dat Achmea al 70.000 cliënten heeft geroyeerd voor een aanvullende verzekering.
Dat het nieuwe zorgstelsel voor een groter aantal wanbetalers heeft gezorgd, is volgens de woordvoerder „niet geheel onlogisch.” Die mensen die voorheen een ziekenfondsverzekering hadden, hebben hun premie enorm zien stijgen. „Het is een enorme lastenverzwaring voor hen en, zo blijkt, zeer lastig op te brengen.”
De verzekeraars hebben afgesproken dat zij wanbetalers als het gaat om de basisverzekering tot 1 juli niet zullen royeren. Maar een afspraak voor daarna is nog niet gemaakt. Zorgverzekeraars Nederland hoopt zo snel mogelijk met minister Klink van Volksgezondheid om de tafel te zitten.
Zorgverzekeraars Nederland herkent de verhalen niet en zegt „dat wanbetaling niet nieuw is.” Ook zou volgens de koepelorganisatie het aantal wanbetalers niet door het nieuwe zorgstelsel zijn gestegen.