Koningin begint aan staatsbezoek Turkije
ANKARA – Koningin Beatrix is dinsdagmorgen aangekomen in Ankara. Tot en met vrijdag brengt zij een staatsbezoek aan Turkije. De koningin wordt vergezeld door prins Willem Alexander en prinses Máxima en de donderdag beëdigde minister van Buitenlandse Zaken, Verhagen.
Om half elf landde de koningin met haar gevolg op luchthaven Esenboga bij Ankara. Afgelopen nacht bracht zij door op het eiland Rhodos.Vanaf het vliegveld ging koningin Beatrix eerst naar het mausoleum van Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije. Bij zijn sarcofaag legde zij een krans. Het groots opgezette mausoleum kwam in 1953 klaar.
Rond het middaguur werd de koningin met militair eerbetoon en 21 saluutschoten ontvangen door president Sezer. Halverwege de militaire inspectie begroette de opgestelde militairen met „merhaba asker”, Turks voor „dag soldaat.” President Sezer stelde na de inspectie zijn staf voor en koningin Beatrix haar gevolg. Daarna poseerde zij samen met president en zijn vrouw op de trappen van het presidentieel paleis.
Na een lunch met de president zou de koningin dinsdagmiddag een bezoek brengen aan een basisschool en aan het parlement. Aansluitend zou premier Erdogan de koningin en het prinselijk paar voor een gesprek ontvangen in zijn ambtswoning.
Koningin Beatrix verblijft tijdens haar bezoek aan Ankara in een gastenverblijf op het terrein van het presidentieel paleis.
De Turkse president bracht in 2001 zelf een staatsbezoek aan Nederland.
Vanavond volgt het galadiner met de officiële toespraken en dinsdag gaat de koningin naar Kayseri, waar ze geremigreerde Turken uit Nederland zal ontmoeten. Het prinselijk paar bezoekt op dat moment een jongerenconferentie.
President Sezer doet er volgens de Nederlandse ambassadeur in Turkije, Kurpershoek, alles aan het staatsbezoek tot een succes te maken, zo zei de diplomaat maandagavond. Dat hij wegblijft bij het concert dat koningin Beatrix dinsdagavond aan de Turken aanbiedt, staat daar los van. Het is volgens de ambassadeur niet ongebruikelijk dat de president wegblijft, maar een goede verklaring kon zij er niet voor geven.
De strikt seculiere president vermijdt zo veel mogelijk plaatsen waar vrouwen bij publieke gelegenheden hoofddoeken dragen. Dat zou ook nu de reden zijn voor zijn wegblijven.