Stille betoging voor christenen Pakistan
Ongeveer 25 Pakistaanse christenen met een rouwband om hun bovenarm hielden woensdag een stil protest voor de Pakistaanse ambassade in Den Haag. Ze protesteerden tegen de vervolging van christenen in hun vaderland en overhandigden een petitie aan de plaatsvervangend ambassadeur van Pakistan, Amir Sadani.
Pakistan telt 16,8 miljoen christenen. Velen van hen worden gevangengezet op grond van artikel 295c van de Pakistaanse grondwet. Dit strenge islamitische artikel bepaalt dat wie geen moslim is, een directe tegenstander is van de islamitische beweging. Het grondwetsartikel is als een touw om de nek van de christenen in Pakistan.
De betogers voerden een spandoek mee waarop zij vroegen om afschaffing van dit artikel uit de Pakistaanse grondwet. Tevens verzochten zij om alle Pakistaanse christenen die al jarenlang in een dodencel zitten, vrij te laten. „Stop met het onnodig bloedvergieten van Pakistaanse christenen. Accepteer hen ook als burger van het land en geef hun het complete burgerrecht. Dubbele soorten rechten horen niet in de Pakistaanse grondwet”, aldus Samson Shahzad, gereformeerd evangelist te Rotterdam en woordvoerder van de betogers.
Het stil protest werd ondersteund door de ChristenUnie/SGP uit de gemeenteraad van Rotterdam en de Tweede-Kamerfractie van de ChristenUnie. Shahzad bracht de plaatsvervangend ambassadeur zijn bezorgdheid over betreffende de situatie waarin zijn geloofsgenoten in zijn vaderland verkeren. „Christenen mogen niet als tweederangs burgers behandeld worden.”
Amir Sadani gaf toe dat extremistische groepen in zijn land misbruik maken van de wet. Hij beloofde bij zijn regering alles in het werk te zullen stellen opdat alle Pakistaanse burgers gelijke rechten krijgen. De betogers bedankten via een spandoek alle Nederlanders voor de kaartenactie waarin de Pakistaanse regering gevraagd is om vrijlating van Ayub Masih. Zes jaar zat hij voor niets in een dodencel. Onlangs werd hij door een hooggerechtshof in Pakistan vrijgesproken. „Onze gebeden zijn verhoord”, zegt Samson Shahzad.