Buitenland

Rusland: Raketschild geeft VS nucleaire superioriteit

MOSKOU (AP) – Volgens de Russische minister van buitenlandse zaken Lavrov is het raketschild dat de Verenigde Staten in Europa willen installeren in het leven geroepen om een voordelige positie te bemachtigen in een eventuele nucleaire confrontatie tussen Rusland en de VS. Hij zei dat in een woensdag gepubliceerd interview in de Russische krant Rossiiskaja Gazeta.

21 February 2007 18:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:32

Lavrov zei dat het raketschild, dat volgens plan vanuit Polen en Tsjechië zal opereren, zich op de verkeerde locatie bevindt om een raketaanval vanuit Iran af te kunnen weren. De VS claimen dat het raketschild vooral wordt geplaatst om de dreiging vanuit landen als Iran te beperken. Bovendien was het hem niet ontgaan, zo zei Lavrov, dat het raketschild wel Russische kernraketten zou kunnen uitschakelen. De VS zouden zo niet alleen de eerste slag in een nucleair treffen kunnen afweren, maar tevens verleid kunnen worden tot het zelf uitdelen van die eerste klap, wetend dat die mogelijk onbestraft blijft, aldus de Russische minister.De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Rice noemde woensdag het dreigement van een Russische generaal ‘extreem ongelukkig’. De generaal had maandag gewaarschuwd dat Rusland Polen en Tjechië met raketten zal bestoken, wanneer zij instemmen met de installatie van componenten van het schild op hun grondgebied.

De woordenwisselingen van de afgelopen weken tussen Amerikaanse en Russische vertegenwoordigers geven blijk van een tanend vertrouwen tussen de naties. Op een conferentie in München had president Poetin zich eerder deze maand in zeer krachtige bewoordingen negatief uitgelaten over de Amerikaanse buitenlandse politiek. Die berust volgens hem te veel op geweld en werkt een wereldwijde wapenwedloop in de hand.

Lavrov is van mening, zo liet hij in het interview weten, dat Rusland en de VS moeten onderhandelen over nieuwe wapenafspraken om het wederzijdse vertrouwen te versterken. Het belang van nieuwe afspraken neemt toe omdat in 2009 het START I-verdrag over nucleaire ontwapening, dat in 1991 afgesloten werd, afloopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer