Zwakkere economie remt resultaat Stork
Stork kampt met aanhoudende economische tegenwind. Hierdoor is de omzet in het eerste halfjaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 3 procent teruggelopen tot 992 miljoen euro. Wel boekte het industrieel concern uit Naarden weer een nettowinst: 17 miljoen euro. Vorig jaar was er nog een verlies van 34 miljoen euro.
Met name de tak luchtvaartindustrie kan Stork nog parten gaan spelen. Het concern waarschuwde voor mogelijke negatieve eenmalige effecten in het tweede halfjaar, omdat de grote Fokker-gebruikers American Airlines en US Airways recent in de problemen zijn gekomen. Stork voert aan hun vliegtuigen het onderhoud uit.
Ook dreigt faillissement voor Fairchild Dornier, waaraan Stork via een partner de bekabeling zou leveren. Voor de lange termijn heeft Stork echter „belangrijke doorbraken bereikt” met opdrachten van Airbus en het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter.
De reorganisatie die Stork vorig jaar aankondigde, begint volgens eigen zeggen vruchten af te werpen. Het werkkapitaal is afgenomen met 48 miljoen euro. Doel voor 2002 is 70 miljoen euro. Inmiddels is ongeveer 4 procent van het totale aantal arbeidsplaatsen (669) geschrapt.
Bij textiel liepen de marges iets terug door fellere concurrentie. De verkoop van textieldrukmachines ligt onder druk vanwege een lagere vraag van klanten. Bij dit onderdeel zijn 200 banen verdwenen.
Bij de machines voor de verwerking van vee en pluimvee bleven de resultaten vrijwel gelijk. De industrie kampt met overcapaciteit, waardoor investeringen achterblijven. Hierdoor zet Stork minder nieuwe machines af, maar levert wel meer reserveonderdelen. Industrial Components maakte een moeilijk halfjaar door, al was het verlies kleiner dan in het voorgaande jaar. De dienstverleningstak zag het resultaat sterk teruglopen.
De onderneming verwacht vooralsnog dit jaar met winst af te sluiten, „ervan uitgaande dat geen verdere verslechtering van het economisch klimaat optreedt”, aldus Stork in een verklaring vanmorgen.