„Bordeel bedreigt ons gezin”
VEENENDAAL - Bij gezinnen aan de Klompersteeg in Veenendaal heerst al enige dagen commotie, sinds is gebleken dat het college van B en W pal naast hen een bordeel wil plaatsen. „Kan ik mijn kinderen nog alleen thuis laten? Straks bellen er mensen bij ons aan.”
De vrijstaande woningen aan de Klompersteeg (N233) in Veenendaal vormen een prachtig tafereel in het sneeuwlandschap. De mensen die er wonen krijgen echter binnen afzienbare tijd te maken met veelvuldig aan- en afrijdende auto’s die op bezoek komen bij het bordeel Xandra Privé. De gemeente heeft de hoek van de Klompersteeg en de Heideveldweg als nieuwe locatie aangewezen voor het bordeel, dat wegens overlast weg moet van zijn huidige locatie: een flat aan het Schrijverspark.De bewoners van de Klompersteeg en de Heideveldweg, ouders van in totaal zo’n twintig kinderen, maken zich grote zorgen over het feit dat de gemeente hun speel- en leefomgeving op het oog heeft om bordeel Xandra Privé naartoe te halen. Enkele bewoners hebben gezamenlijk een advocaat in de arm genomen.
Een van de ouders is een moeder van negen kinderen, die niet met haar volledige naam in de krant wil („alleen D.”). „Het is onbegrijpelijk”, zegt ze over het voorgenomen besluit. „Een bordeel mag niet naast een school komen waar kinderen nagenoeg de hele dag binnen zitten, maar het college vindt het prima dat het hier komt, waar al onze kinderen spelen en leven.”
Mevrouw D. ziet de komst van het bordeel als een bedreiging voor haar gezin. „Ik verwacht dat de kinderen, maar ook onze dieren, dagelijks geconfronteerd zullen worden met overlast en nachtelijke onrust.” Ze heeft haar kinderen naar eigen zeggen proberen uit te leggen wat voor soort buren er komen, „maar de kleintjes snappen daar niets van. Ik wil ook niet dat dit gewoon is voor ze”, zegt ze in de voorkamer van de woning, die slechts enkele tientallen meters van het beoogde bordeel verwijderd staat.
Naast bezwaren vanuit haar levensovertuiging, heeft de moeder ook praktische bezwaren. „Maar ik laat me niet uit het veld slaan. We zullen de gemeente met alle oorbare middelen bestrijden om dit te voorkomen. Dit is seksindustrie en dat behoort op een industrieterrein zoals bijvoorbeeld in Nieuwegein, maar niet naast woningen met gezinnen.”
Deze week werd de familie D. ontboden bij de Veenendaalse burgemeester, T. Elzenga, die het besluit wilde uitleggen. „Ik begreep na het gesprek dat de komst van het bordeel vrijwel zeker is. Hij zei dat de bordeelhoudster weigert om naar een industrieterrein te verhuizen en dat ze dreigt om anders in haar flatwoning te blijven zitten. Zo te horen heeft die dame de gemeente aardig in de tang.”
Buurman G. Geurtsen toont zich ook strijdlustig tegen de komst van het bordeel. De garagehouder zegt alles te zullen doen wat in zijn vermogen ligt en „kosten noch moeite te sparen” om het bordeel te voorkomen. Tegelijk tekent hij aan: „Zo de Heere de stad niet bewaart, tevergeefs waakt de wachter.”
Zijn garagebedrijf gaat zeker overlast ondervinden, weet hij. „Hoe kan ik een jongedame vragen om ’s avonds haar auto alvast even op onze parkeerplaats te zetten met de wetenschap dat er bordeelbezoekers rondscharrelen.”
Naast garagehouder is Geurtsen vader van tien opgroeiende kinderen. „Mijn dochters van 13 en 16 jaar kunnen straks niet meer veilig de weg op. Vertelt u mij maar of we kinderen nog alleen thuis achter kunnen laten.” Hij heeft zijn oudere kinderen al iets verteld over de ophanden zijnde komst van het bordeel, en wil de andere kinderen binnenkort inlichten.
Geurtsen ziet grote bezwaren voor de toekomst. De enige plek om langs de N233 te stoppen is het garagebedrijf, en daarom verwacht de eigenaar regelmatig zoekende mensen. De garagehouder: „En wat gebeurt er als men denkt dat ze bij ons op het juiste adres zijn en mijn dochter doet de deur open? Kunnen onze kinderen nog wel vrij buiten spelen?”
Het college wil niet nader reageren op de ontstane commotie. Ook CDA-fractievoorzitter H. Andeweg zegt niets te willen zeggen, in verband met een zwijgplicht. „Het besluit ligt nog bij het college. Dat heeft daar enige tijd geleden wel enkele vertrouwelijke mededelingen over gedaan, maar daar mag ik niet over spreken.”