Buitenland

NAVO zoekt initiatief in strijd tegen Taliban

SEVILLA (AP) – De ministers van defensie van de NAVO–landen zijn donderdag in het Spaanse Sevilla bijeengekomen om de strategie van het bondgenootschap in Afghanistan te bespreken, waar 35.000 NAVO–militairen zich met Amerikaanse en Britse versterkingen opmaken voor een nieuwe campagne tegen de Taliban.

9 February 2007 07:11Gewijzigd op 14 November 2020 04:30

De NAVO wil niet afwachten tot de Taliban in het voorjaar een offensief beginnen, maar zelf actief toeslaan om ze voor te zijn, zei ondersecretaris–generaal John Colston vorige week tegen verslaggevers in Brussel.De Amerikaanse minister Robert Gates riep de NAVO–landen op om meer troepen te leveren. De ministers van defensie van Duitsland en Frankrijk zetten echter vraagtekens bij het nut van het sturen van meer troepen. De Duitse minister Franz Josef Jung merkte op dat de Russen op een gegeven moment honderdduizend soldaten in Afghanistan hadden, maar dat ze toch niet konden winnen.

Sommige NAVO–leden ergeren zich aan de terughoudendheid van landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Turkije om meer soldaten te leveren. ‘Meer landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen’, zei de Deense minister Soeren Gade. Gates bagatelliseerde de onenigheid. Hij noemde de medewerking van de NAVO–landen ‘buitengewoon’.

De Amerikaanse generaal John Craddock legde de ministers een plan voor om de mobielere gevechtseenheden uit het zuiden en oosten in te zetten aan de grens met Pakistan. Door het Amerikaanse besluit om het verblijf van ruim drieduizend militairen vier maanden te verlengen en de geplande stationering van achthonderd Britse militairen in het zuiden zal Craddock de komende maanden kunnen beschikken over de door hem gewenste slagkracht, maar hij drong er toch bij de overige bondgenoten op aandringen om tot 2.500 extra troepen ter beschikking te stellen.

De Verenigde Staten zijn met 14.000 militairen verreweg de grootste troepenleverancier, gevolgd door de Britten met 5.200. Verscheidene Europese bondgenoten hebben de druk weerstaan om meer troepen te sturen, vooral naar de frontlinies in het zuiden en oosten. Spanje breidt zijn contingent van 550 militairen in het westen niet uit, Duitsland stelt waarschijnlijk zes Tornado–verkenningsvliegtuigen beschikbaar, maar voegt nauwelijks troepen toe aan de drieduizend militairen in het noorden en de regering van Italië heeft al de grootste moeite om in het parlement geld los te krijgen voor het handhaven van de huidige 1.950 Italiaanse militairen.

Er zijn stemmen opgegaan om onderdelen in te zetten van de nieuwe reactiemacht van de NAVO, die vorig jaar met 20.000 militairen volledig operationeel werd, maar Frankrijk en Duitsland willen deze troepenmacht achter de hand houden voor noodgevallen en niet inzetten voor lopende operaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer