Buitenland

Palestijnen akkoord over nationale regering

MEKKA (ANP) – De rivaliserende Palestijnse partijen Hamas en Fatah zijn het donderdag in het Saoedische Mekka eens geworden over de vorming van een regering van nationale eenheid. Eerder bereikten ze al een akkoord over verdeling van de ministersposten. Onafhankelijke technocraten zullen de drie belangrijkste ministersposten bezetten.

8 February 2007 21:44Gewijzigd op 14 November 2020 04:30

In het Al–Safa paleis in Mekka tekenden de Palestijnse president Mahmoud Abbas van Fatah en de politiek leider Khaled Meshaal van Hamas het akkoord, zo berichtte de Arabische nieuwszender al–Jazeera. De overeenkomst kwam na twee dagen van intensieve onderhandelingen onder auspiciën van de Saoedische koning Abdullah tot stand.Het akkoord moet een eind maken aan de broedertwist die sinds december in de Gazastrook zeker negentig Palestijnen, vooral burgers, het leven heeft gekost. Daarnaast hopen de partijen dat de vorming van een regering van nationale eenheid een eind zal maken aan de financiële boycot van de Palestijnse regering door het Westen.

Hamas en Fatah zijn het volgens bronnen over eens dat de partijloze oud–minister van Cultuur Ziad Abu Amr minister van Buitenlandse Zaken wordt en dat de eveneens partijloze Salam Fayyad minister van Financiën wordt. Fayyad heeft de post eerder bekleed. Het is nog niet bekend wie op Binnenlandse Zaken komt. Ismail Haniyah blijft premier.

In het akkoord staat niets over de erkenning van Israël of het respecteren van eerdere akkoorden gesloten tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël. Maar Abbas zei dat de nieuwe regering het „internationale recht" en de akkoorden gesloten door de PLO zal respecteren. De PLO sloot het Oslo–akkoord met Israël en erkent de joodse staat.

Khaled Meshaal beloofde dat zijn partij het gesloten akkoord (de Mekka Declaratie) niet zal breken. „Wij staan volledig achter het akkoord". Hij riep alle Palestijnen op zich aan de overeenkomst te houden. In het verleden hebben Fatah en Hamas al eerder bestanden gesloten, maar die werden na korte tijd weer gebroken.

Hamas kwam vorig jaar na democratische verkiezingen aan de macht. Israël en het Westen besloten de nieuwe Hamas–regering financieel te boycotten. Zij eisen dat Hamas Israël erkent, het geweld afzweert en de oude akkoorden met Israël nakomt. Door het embargo hebben circa 165.000 ambtenaren al zeven maanden geen loon meer ontvangen.

Abbas heeft Haniyah opdracht gegeven een nieuwe regering te vormen. Hamas zal volgens een bron binnen de delegatie van de islamitische beweging in de regering van nationale eenheid acht ministeries bezetten, Fatah zes en aanhangers van andere bewegingen vier. Hamas zou een minister krijgen op onder meer Economische Zaken, Arbeid en Justitie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer