Palestijnen voelen zich zelfs thuis in Gaza-stad niet veilig
GAZA-STAD - Inwoners van Gaza-stad kunnen zich nergens verschuilen tegen de voortdurende gevechten tussen Fatah en Hamas. Hun huizen, winkels en scholen worden van alle kanten beschoten.
„Iedereen die zegt niet bang te zijn, is een leugenaar”, aldus Zaher Abdel Rahman, een computertechnicus wiens appartement in de binnenstad van Gaza-stad beschoten is met kogels en een mortiergranaat.De mensen kunnen niet vluchten, omdat de grens van de Gazastrook is gesloten. Hierdoor zijn 1,4 miljoen Palestijnen ingesloten in een gebied met een zeer beperkte oppervlakte, waar sprake is van een gebrek aan voedsel en andere basisbenodigdheden.
Zondagavond werd er een nieuw staakt-het-vuren afgekondigd. Niets wijst er echter op dat dit bestand succesvoller zal zijn dan voorgaande afspraken tussen Hamas en Fatah.
Geweld is niets nieuws in Gaza, maar tot voor kort werd er alleen tussen Palestijnse extremisten en Israëlische troepen gevochten en waren de gevechtslinies duidelijk. In de afgelopen weken is de situatie veranderd met de gevechten tussen Fatah en Hamas. Er kan op elk willekeurig moment geschoten worden. Slecht getrainde strijders schieten er op los en lijken niet altijd een duidelijk doelwit voor ogen te hebben.
Boeken
Door de gewapende strijd zijn bepaalde wijken in Gaza volledig verwoest. Ook belangrijke gebouwen zoals moskeeën en universiteitsgebouwen werden zwaar getroffen. De aan Hamas gelieerde Islamitische Universiteit werd onlangs zwaar onder vuur genomen. Universiteitsgebouwen werden verwoest en volgens het hoofd van de bibliotheek werden er ongeveer 3000 boeken, waaronder zeldzame exemplaren, vernield.
Gewapende strijders observeren de straten in Gaza-stad vanaf de daken van appartementencomplexen. Ze zetten wegblokkades op in woonwijken en vallen iedereen lastig die het waagt om naar buiten te gaan, ook als er niet geschoten wordt. De bewoners van deze wijken durven de schutters niet weg te sturen, ondanks het feit dat zij geweld aantrekken. Zaterdag nog werd er op een radiozender van Hamas gewaarschuwd voor aanvallen van Hamasleden op gebouwen waarop zich rivaliserende strijders bevinden.
Zelfs in wijken waar niet wordt gevochten, zijn mensen op hun hoede wanneer ze naar buiten gaan. Sommige Palestijnen hebben de omstandigheden waarin ze verkeren vergeleken met de Libanese burgeroorlog in de jaren ’70 en ’80, waarin Beiroet volkomen verwoest werd.
Tussen de gevechten door haasten Palestijnen zich naar buiten om te hamsteren. Veel supermarkten zijn echter gesloten en basisbenodigdheden zoals melk, brood en luiers worden steeds schaarser.
Sinds Hamas Fatah heeft verslagen bij de parlementaire verkiezingen een jaar geleden, is er sprake van een machtsstrijd tussen beide partijen. Het geweld is toegenomen en vorige week vielen er 28 doden en 230 gewonden, het hoogste aantal ooit.
Met de afkondiging van het bestand werden zondag strijdkrachten van beide partijen teruggetrokken. Ook voerden functionarissen van Hamas en Fatah samen patrouilles uit en werden de schutters op de daken vervangen door politieagenten. Beide partijen zouden ook begonnen zijn met het vrijlaten van gijzelaars. Voorgaande akkoorden zijn niet succesvol gebleken en Hamas beschuldigt Fatah nu al van het ontvoeren van een van zijn strijders na het staakt-het-vuren.
Sancties
Dinsdag zou er in Saudi-Arabië een ontmoeting plaatsvinden tussen de Palestijnse president Mahmud Abbas van Fatah en de leider van Hamas, Khaled Mashaal, die in Syrië in ballingschap leeft. Verwacht werd dat premier Ismail Haniyah van Hamas ook bij het overleg aanwezig zou zijn. Abbas wil met Hamas een gematigde coalitie vormen, in de hoop dat hierdoor de internationale sancties tegen de Palestijnse regering worden opgeheven.
Hamas is tot op heden niet onder de internationale druk gezwicht om geweld af te zweren en Israëls bestaansrecht te erkennen. Door economische sancties is er veel armoede onder het Palestijnse volk en krijgen tienduizenden ambtenaren geen loon uitbetaald.