Verzet tegen hoger peil Waverveen
WAVERVEEN - Bewoners van de polder Groot Mijdrecht Noord bij Waverveen voelen zich niet serieus genomen door de provincie Utrecht. Ze herkennen de problemen niet die genoemd worden als argument om het waterpeil in de polder te verhogen.
Provinciale Staten beslissen maandag over een voorstel om het peil in de diepste polder van Utrecht niet langer te verlagen, maar in de toekomst te verhogen. Dat zou een boerenbestaan in Groot Mijdrecht Noord op termijn onmogelijk maken. Volgens onderzoeksrapporten is verdere verlaging van het waterpeil -noodzakelijk om agrarisch land te behouden- niet verantwoord. Het maakt het watersysteem van de 990 hectare grote polder te kwetsbaar, veroorzaakt meer zogenaamde wellen (spontaan opborrelend water) en vergroot de kans op barsten van de bodem.Veel van de in totaal bijna 400 bewoners zetten vraagtekens bij de argumenten die de provincie aanvoert. Boeren in het gebied is immers nog steeds mogelijk, ook al is er sinds 1990 geen peilverlaging meer geweest. Van de overlast die de provincie schetst, merkt niemand wat, stellen de bewoners. Hooguit zorgen de wellen voor wat natter land, zegt Bert Roeleveld van bewonersvereniging De Leefbare Venen.
Bovendien moet de provincie zich aan eerder gemaakte afspraken houden, vinden bewoners. In het westelijke deel van de polder zou landbouw tot minstens 2012 mogelijk blijven, in het oosten zou natuurontwikkeling komen.
CDA-lijsttrekker P. Doornenbal in de provincie Utrecht herkent de klachten van bewoners. Het voorstel wordt hun nu door de „strot” geduwd, erkent ze.
De PvdA heeft al een motie klaarliggen om het Statenvoorstel aan te passen. Ook die fractie vindt dat er beter overleg met bewoners moet zijn. Daarnaast hamert zij vooral op een duurzame oplossing voor de polder.