Zeeland herdenkt watersnoodramp
OUWERKERK - In het zuidwesten van Nederland zijn morgen verschillende herdenkingen van de watersnoodramp. De stormvloed eiste 54 jaar geleden ruim 1800 mensenlevens, vooral in Zeeland.
De centrale herdenking van de watersnood van 1 februari 1953 heeft dinsdag plaats bij het watersnoodmonument in Ouwerkerk. Die begint om 11.00 uur met onder meer een kranslegging en het zingen van het Wilhelmus. Daarbij aanwezig is onder anderen burgemeester Asselbergs van de gemeente Schouwen-Duiveland. Op dat eiland verdronken meer dan 500 mensen.Ook op andere plaatsen in Zeeland wordt de rampnacht morgen herdacht. Vooral bij het ouder worden blijken sommige overlevenden behoefte te hebben de ramp een plaats te geven, constateren deskundigen. Veel herinneringen aan het doorbreken van de dijken komen juist bij het ouder worden weer naar boven.
Vooral de herdenking in 2003, een halve eeuw na de ramp, riep veel belangstelling op. In dat jaar legde koningin Beatrix samen met premier Balkenende een krans langs de dijk bij Oude-Tonge, waar meer dan 300 slachtoffers begraven liggen. Ook veel andere hoogwaardigheidsbekleders gaven toen acte de présence.
De Zuid-Hollandse commissaris van de Koningin, J. Franssen, noemde de ramp toen „nog steeds voelbaar.” Ook hij constateerde dat er pas na vele jaren meer reacties komen van de overlevenden. „Als het stormt gaan hier de gedachten terug. Het lijkt wel of de emoties nu pas loskomen”, aldus de zelf van Goeree-Overflakkee afkomstige Franssen bij die herdenking.