Hackers niet terug de cel in
BREDA (ANP) – De rechtbank in Breda heeft dinsdag twee hackers uit Loon op Zand en Rijswijk (Zuid–Holland) veroordeeld tot boetes en celstraffen van twee en anderhalf jaar, waarvan delen voorwaardelijk. De straffen vallen vanwege een gedeeltelijke vrijspraak lager uit dan was geëist. De jongemannen hoeven daarom niet terug naar de gevangenis.
De rechter acht bewezen dat de 20–jarige hoofdverdachte S.B. uit Loon op Zand en de 28–jarige F.C. uit Rijswijk in 2005 een virus hebben geschreven en verspreid. Met het virus Toxbot bouwden ze een zogenoemd botnetwerk van geïnfecteerde computers waarmee ze probeerden een Amerikaans bedrijf af te persen. Met een ander virus werden creditcardnummers en betaalgegevens gestolen. Rekeningen werden geplunderd om luxe apparatuur te bestellen.Volgens de rechtbank staat niet vast dat de verdachten spyware hebben verspreid omdat er geen bewijs is dat de verdachten het netwerk daartoe de opdracht hebben gegeven.
De rechter gelooft dat het netwerk bestond uit zeker 50.000 tot 80.000 maar waarschijnlijk uit een miljoen besmette computers. De mannen hebben volgens hem daarmee een grote inbreuk gepleegd op het toenemende economische belang van internet. „Het is geen spannend jongensboek of puberale actie. U heeft als intelligente jongeman misbruik gemaakt van uw computerkennis", sprak hij de aanwezige hoofdverdachte toe.
Behalve twee jaar gevangenisstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk legde de rechter hem een boete van 9000 euro op plus de terugbetaling van de illegale winst die hij becijferde op bijna 17.000 euro. De rechtbank legde bovendien de maximale proeftijd van drie jaar op.
De afwezige medeverdachte kreeg naast de celstraf van anderhalf jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk een boete van 4000 euro plus een ontneming van meer dan 2500 euro opgelegd.
Vier andere verdachten moeten zich op een later tijdstip vanwege een relatief gering aandeel voor de politierechter verantwoorden.
Het openbaar ministerie reageerde ’over het algemeen’ tevreden op de uitspraak. Het is voor het eerst dat in Nederland zulke hoge straffen voor computercriminaliteit worden opgelegd. Het belangrijke vonnis moet daarom eerst goed worden bestudeerd voordat justitie beslist over het al dan niet instellen van een hoger beroep, zei een woordvoerster van het landelijk parket.