Binnenland

Bijstandstrekkers Rotterdam omlaag

ROTTERDAM - Het aantal mensen met een bijstandsuitkering in Rotterdam is in 2006 met 9 procent gedaald. Dat maakte wethouder Schrijer van Sociale Zaken in Rotterdam maandag bekend.

Van onze correspondent
30 January 2007 09:19Gewijzigd op 14 November 2020 04:28

Eind december telde de stad 33.600 bijstandsgerechtigden, 3400 minder dan begin 2006. Vergeleken bij de andere drie grote steden valt de daling in Rotterdam fors hoger uit: in Den Haag zijn 4 procent minder bijstandstrekkers, in Amsterdam en Utrecht zijn het er 3 procent minder.Het aantal jongeren tussen de 17 en de 23 jaar dat een uitkering ontvangt bij het jongerenloket is in Rotterdam in een jaar tijd bijna gehalveerd. „Deze spectaculaire daling toont aan dat de Rotterdamse aanpak werkt”, zegt Schrijer.

Ruim 4100 werklozen zijn vanuit een uitkeringssituatie aan betaald werk geholpen. Met het project WerkDirect worden werklozen met een uitkering meteen aan een betaalde baan geholpen. Aanvaarden ze die niet, dan stopt de uitkering. Het blijkt dat ongeveer 30 procent van deze werklozen met een uitkering zo’n baan heeft aanvaard. Ongeveer 70 procent laat niets van zich horen. Voor hen stopt de uitkering per direct.

De dienst Sociale Zaken treedt hard op tegen uitkeringsfraude. Van 5 procent van de klanten die onrechtmatig een uitkering ontvingen is de bijstand stopgezet. De 14 miljoen euro aan uitkeringsfraude die SoZaWe in 2006 heeft teruggevorderd, gebruikt de dienst voor Rotterdammers die wel recht hebben op een uitkering.

In het district Feijenoord heeft het project ExIT (Extra Intensieve Trajectbegeleiding) goede resultaten geboekt. Langdurig werklozen worden intensief door een multidisciplinair team begeleid naar werk. Een team, bestaande uit een acquisiteur, een maatschappelijk werker, een psycholoog en een sociaal psychiatrisch verpleegkundige, biedt klanten hulp bij het oplossen van belemmeringen op weg naar werk. In ruim een halfjaar tijd zijn op deze wijze 208 van de 375 werklozen aan een baan geholpen.

Een ander succesvol initiatief is Match, een soort banenmarkt waarbij klant en werkgever elkaar op basis van een profielanalyse ontmoeten. Voorafgaand aan die ontmoeting worden de kandidaten getraind in onder andere presentatietechnieken. Ongeveer 70 procent van deze ontmoetingen leidt tot werk voor de langdurig werkloze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer