Economie

Kankermedicijn inzet van juridisch gevecht

AMSTERDAM (ANP) - In India begint maandag een rechtszaak met als inzet het medicijn Glivec, dat door de Zwitserse farmaceut Novartis wordt geproduceerd.

29 January 2007 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 04:28

Novartis heeft de zaak aangespannen tegen de Indiase regering omdat die weigert een patent te verlenen voor het medicijn, dat voor kankerpatiënten is ontwikkeld. De ontwikkelingsorganisatie Oxfam wil dat Novartis afziet van een gang naar de rechter.Volgens de Indiase regering is een patent voor Glivec niet op zijn plaats, omdat het om een al bestaand medicijn gaat dat in een ietwat gewijzigde vorm op de markt is gebracht. Het verstrekken van een patent is volgens de regering in strijd met de Indiase wet. Volgens Novartis staat deze handelwijze echter haaks op afspraken over intellectueel eigendom die binnen de wereldhandelsorganisatie WTO zijn gemaakt.

Volgens Oxfam, waarvan Oxfam Novib het Nederlandse onderdeel is, zorgt de Indiase wet er juist voor dat arme mensen op goedkopere wijze aan zogeheten generieke medicijnen kunnen komen. Dat zijn medicijnen waarvan het patent is verlopen. Ook groepen zoals Artsen zonder Grenzen hebben erop aangedrongen dat Novartis de procedure staakt.

Oxfam zegt dat de zaak niet alleen van belang is voor mensen uit India zelf. De organisatie wijst erop dat India de grootste producent is van generieke medicijnen, die onder meer tegen aids worden gebruikt. Daarmee kunnen miljoenen mensen in arme gebieden, in bijvoorbeeld Afrika, worden bereikt. Mocht Novartis de rechtszaak winnen, dan komt de toegang tot betaalbare medicijnen op de tocht te staan, aldus een verklaring.

Novartis wijst erop dat het om een principezaak gaat. In een verklaring zegt de Zwitserse farmaceut dat de Indiase wetgeving de ontwikkeling van nieuwe medicijnen belemmert. Verder wijst Novartis erop dat het in 36 andere landen al wel een patent heeft gekregen voor Glivec, onder meer in China. Dat land staat bekend om zijn grote kopieerpraktijken.

Een behandeling met Glivec kost per patiënt 27.000 dollar per jaar. Een behandeling met een generieke variant kost 2000 dollar. Als Novartis zijn gelijk haalt bij de rechter, komen volgens Oxfam duizenden mensen in India in de problemen omdat zij zich Glivec niet kunnen veroorloven. Volgens Novartis gaat dit argument mank omdat voor veel arme mensen de generieke versie ook al onbetaalbaar is. Novartis verstrekt Glivec daarom gratis in India en zegt daar niets mee te verdienen. Oxfam noemt deze oplossing echter niet duurzaam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer