Buitenland

Honderden doden bij veldslag Irak

WASHINGTON/BAGDAD (ANP/AFP) – Iraakse troepen hebben zondag met steun van Amerikaanse militairen honderden rebellen gedood bij een grote veldslag bij de stad Najaf. Bij de strijd kwamen ook zeker twee Amerikaanse militairen om het leven toen hun helikopter werd neergeschoten, zo bevestigde het Amerikaanse leger. De strijd bij Najaf duurde de hele dag en ging volgens een Iraakse woordvoerder zondagavond nog door.

29 January 2007 07:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:28

Een bron bij het Iraakse leger sprak zondagavond van tussen de 250 en 500 gedode opstandelingen. De veldslag volgde op de ontdekking door de autoriteiten van een plan van rebellen om sjiitische pelgrims en geestelijken te doden die een religieus feest bijwoonden in Najaf en het nabijgelegen Kerbala.De sectarische strijd tussen sjiieten en soennieten eiste eerder dit weekeinde meer dan zeventig levens. In Bagdad kwamen zondag zeven schoolmeisjes om het leven toen hun klaslokalen werden geraakt door mortiergranaten. Ook vermoordden rebellen twee regeringsfunctionarissen in de hoofdstad en enkele van hun begeleiders. Bij bomaanslagen in Bagdad en Kirkuk kwamen zondag in totaal zeker 22 mensen om.

Ook op zaterdag en vrijdag werden tientallen mensen uit het leven gerukt bij aanslagen op onder meer markten in Bagdad. In de hoofdstad vond de politie zondag ook de lichamen van meer dan vijftig mensen die eerder waren vermoord in de strijd tussen soennieten en sjiieten.

Behalve burgerslachtoffers eiste de strijd in Irak afgelopen weekeinde ook het leven van zeker zeven Amerikaanse militairen. Zij overleden bij verschillende incidenten door langs de kant van de weg geplaatste explosieven. De dood van de twee helikopterpiloten bij Najaf brengt het Amerikaanse dodental van de afgelopen dagen op negen.

Zaterdag demonstreerden in Washington voor het Witte Huis tienduizenden mensen tegen de oorlog in Irak. Aan het protest deed ook een aantal bekende filmsterren mee, onder wie Jane Fonda, Susan Sarandon en Sean Penn. Volgens de organisatoren kwamen op de zonnige zaterdag meer dan 100.000 mensen uit veertig Amerikaanse staten naar Washington om bij de protestmars aanwezig te zijn, maar anonieme politiebronnen schatten het aantal deelnemers lager in.

De betogers hamerden op de snelle terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak en herinnerden het Amerikaanse parlement, dat nu gedomineerd wordt door Democraten die kritisch staan tegenover het oorlogsbeleid van president George Bush, dat de leden van het Congres de macht hebben om de geldstroom voor de oorlog af te sluiten.

Fonda, in de jaren zeventig een actieve tegenstandster van de oorlog in Vietnam, verklaarde dat dit de eerste keer was in 34 jaar dat zij op een antioorlogsbijeenkomst sprak. Zij bedankte de Amerikaanse militairen in Irak en de veteranen voor hun inspanningen, maar benadrukte dat „stilte niet langer een optie" is.

Overigens bevestigde Bush zaterdag in een telefoongesprek met de Iraakse premier Nuri al–Maliki zijn voornemen om snel ruim 20.000 extra militairen naar Irak te sturen om de situatie onder controle te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer