Japanse premier wil af van erfenis WO II
TOKIO (AP) - Japan moet zijn pacifistische grondwet herzien en zijn rol als handhaver van de internationale veiligheid opvijzelen. Met die koerswijziging kan Japan loskomen van de erfenis van de Tweede Wereldoorlog.
Dat heeft premier Shinzo Abe vrijdag gezegd. In een toespraak tot het parlement zette hij grootse plannen uiteen „om een prachtig Japan te creëren dat de uitdagingen van de komende vijftig tot honderd jaar moet kunnen weerstaan.”Abes roep om een grondwetsherziening spitst zich voornamelijk toe op een door de Verenigde Staten in 1945 toegevoegde clausule aan de huidige grondwet, die het leger van Japan een verdedigende rol toedicht en het Japan verbiedt om met militair ingrijpen internationale geschillen te beslechten.
Volgens de premier is nu de tijd gekomen om te breken met de oude politiek en de weg vrij te maken voor een actiever optreden van Japan op het vlak van de internationale veiligheid in nauwe samenwerking met de VS, aansluitend bij de internationale status van Japan. Hij wees daarbij tevens op de dreiging die momenteel van het buurland Noord-Korea uitgaat.
De plannen van Abe, die bekendstaat om zijn nationalistische beleid, ondervinden in Japan veel tegenstand. Sommigen vrezen dat in Japan het nationalisme en imperialisme net zoals in de jaren voor 1945 weer de kop op zullen steken. Ook is men bang dat Japan door de VS te steunen bij allerlei gewelddadige conflicten zoals in het Midden-Oosten betrokken zal raken.
Ook in het onderwijs moet volgens Abe het nodige veranderen: kinderen moeten met een meer pattriotistische inslag onderwezen worden, het groeiende probleem van pestgedrag moet aangepakt, en het niveau van het onderwijs, dat de afgelopen jaren te wensen overliet, moet volgens Abe verbeterd worden.
Het plan voor meer pattriotistisch onderwijs zal volgens buurlanden China en Zuid-Korea een stijging van nationalisme in Japan in de hand werken. Dit valt bij hen niet in goede aarde, omdat veel Aziatische landen van mening zijn dat Japan nog niet voldoende het boetekleed heeft aangetrokken voor zijn kolonisatiedrift en de wreedheden van het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Abe wil zijn hervormingsplannen nog voor de sluiting van het parlement in juni doorvoeren, en benadrukte in zijn toespraak dat Japan een vredelievende natie moet blijven, maar tegelijkertijd trots moet kunnen zijn op zijn verrichtingen. De premier hoopt met de plannen zijn dalende populariteit te herstellen, maar zal er naar verwachting een flinke kluif aan hebben om deze plannen te verkopen.