Economie

Lang zoeken naar een schikking

AMSTERDAM (ANP) - Dexia kwam vijf jaar geleden in aanvaring met beleggers, die ontevreden waren over hun investering in aandelenlease. Eind 2002 werd een eerste poging gedaan een schikking te treffen. Ruim vier jaar later wordt een minnelijke regeling door de rechter algemeen verbindend verklaard. Een overzicht.

26 January 2007 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 04:28

DECEMBER 2002: Dexia doet ontevreden beleggers in aandelenlease een voorstel om op soepelere voorwaarden van hun schuld of leasecontract af te kunnen. De eerste grote belangenorganisatie voor boze klanten, Leaseverlies, staakt gesprekken met Dexia en stapt naar de rechter.(is0(JULI 2003: Een aanzienlijke groep Dexiaklanten gaat in op het aanbod van de bank dat in december naar buiten kwam. Deze beleggers moeten wel afzien van verdere juridische stappen tegen de bank.

SEPTEMBER 2003: Minister Zalm van Financiën mengt zich in de kwestie. Hij stelt een commissie in onder leiding van oud-ombudsman Oosting om een schikking te zoeken. Oosting noemt de kwestie rond aandelenlease „een maatschappelijk probleem.”

JUNI 2004: De bemiddelingspoging van oud-ombudsman Oosting strandt. Dexia stelt dat de commissie tegen de afspraak in naar buiten komt met de inhoud van de besprekingen. Oosting vreest een golf van rechtszaken, omdat een collectieve oplossing niet tot stand is gekomen.

FEBRUARI 2005: Wim Duisenberg onderneemt een nieuwe bemiddelingspoging. De inzet van de voormalige president van de Europese Centrale Bank is kansrijk, omdat Dexia een ruzie met verzekeraar Aegon heeft bijgelegd. De verzekeraar betaalt de bank 218 miljoen euro ter compensatie van de problemen die ontstonden nadat Aegon zijn dochterbedrijf in aandelenlease aan Dexia had verkocht.

APRIL 2005: Dexia en twee grote stichtingen die beleggers vertegenwoordigen hebben een schikking getroffen. Uit het voorstel blijkt dat beleggers een groot deel van hun schuld kunnen terugkrijgen. De stichtingen Eegalease en Leaseverlies zullen het aanbod met een positief advies voorleggen aan hun leden.

JUNI 2005: Een groot deel van de achterban van Leaseverlies en Eegalease steunt het schikkingsvoorstel. Daarmee is voldoende draagvlak gecreëerd om de regeling in de praktijk te brengen. Duidelijk wordt ook dat Dexia en de twee stichtingen zullen proberen om hun compromis algemeen verbindend te laten verklaren door het gerechtshof.

MEI 2006: Het gerechtshof in Amsterdam behandelt het verzoek om de Duisenbergregeling aan alle klanten van Dexia op te leggen. Criticasters van de schikking sputteren tegen. Zij brengen in dat Dexia de betrokken aandelen mogelijk nooit voor zijn klanten heeft gekocht. Het hof besluit onderzoek te laten doen naar deze aantijgingen en vraagt later de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat onderzoek uit de voeren.

SEPTEMBER 2006: De AFM stelt dat Dexia de aandelen die bij leasecontracten horen ook daadwerkelijk heeft aangeschaft. Daarmee is de weg vrij voor het hof in Amsterdam om een inhoudelijk oordeel te vellen over het verzoek om de Duisenbergregeling algemeen verbindend te verklaren.

JANUARI 2007: Het gerechtshof in Amsterdam oordeelt dat de Duisenbergregeling algemeen verbindend is voor klanten van Dexia. Volgens het hof is het compromis „al bij al niet onredelijk.” Beleggers die zich niet in de schikking kunnen vinden, mogen zich daar tot eind juli aan onttrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer