Helft ambtenaren stuit op agressie
DEN HAAG - Ruim de helft van het overheidspersoneel heeft te maken met agressie. Het gaat daarbij in veel gevallen om verbale agressie en intimidatie.
Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft uitgevoerd, zo werd donderdag bekendgemaakt. Het rapport moet de basis vormen voor nieuwe maatregelen tegen agressie die zich richt op overheidspersoneel.De overheid heeft afgelopen najaar al een actieplan gelanceerd om geweld tegen hulpverleners en andere publieke dienstverleners terug te dringen. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken zei in oktober dat geweld tegen hulpverleners, medewerkers van de sociale dienst, bus-, tram- en treinconducteurs en ziekenhuispersoneel zwaarder moet worden bestraft. Wat hem betreft komen er voor dit soort geweld zwaardere strafeisen, vergelijkbaar met die voor bedreiging van of geweld tegen politiemensen. Daarvoor geldt sinds enige tijd dat de straffen zwaarder zijn dan voor geweldpleging van burgers onderling.
In oktober 2006 werden in Vlaardingen ambulancebroeders aangevallen, terwijl in Zeist drie medewerkers van de sociale dienst gewond raakten door messteken van een cliënt. De rechtbank bepaalde vorige week dat de 22-jarige verdachte van de steekpartij in Zeist onderzocht moet worden in het Pieter Baan Centrum in Utrecht.
Volgens het nu gepresenteerde onderzoek kreeg 54 procent van het overheidspersoneel tussen het voorjaar van 2005 en het voorjaar van 2006 te maken met een vorm van agressie. De onderzoekers noemen dat „opvallend.” In het tijdsbestek van twaalf maanden is ruim een derde van de ambtenaren verbaal agressief benaderd door klanten, terwijl 28 procent werd geconfronteerd met intimidatie. Lichamelijk geweld en ongewenste seksuele aandacht komen beduidend minder vaak voor.
De politie vormt duidelijk een uitzondering op het algemene beeld. Bijna zeven op de tien medewerkers hebben daar te maken met verbale agressie. Lichamelijk geweld treft ruim twee vijfde van het politiepersoneel. Ook ongewenste seksuele aandacht en intimidatie komen relatief veel voor bij de politie.
De politie heeft door de aard van haar werkzaamheden meer te maken met agressie dan ander overheidspersoneel. „Maar dat neemt niet weg dat er tegen deze agressie moet worden opgetreden”, aldus het rapport.
Seksueel getinte toespelingen komen relatief veel voor in universitaire ziekenhuizen, die tot de semi-publieke sector behoren. Vooral jonge vrouwelijke werknemers worden hiermee geconfronteerd. In universitaire medische centra is ruim twee derde van het personeel vrouw.