Afghanen vragen geld voor Koranschool
TARIN KOWT (ANP) - De bevolking van Uruzgan wil graag een eigen Koranschool in Tarin Kowt. De gouverneur hoopt op financiële steun van de Nederlandse regering voor deze school.
Uruzgan heeft op dit moment geen officiële Koranscholen, met als resultaat dat kinderen nu alleen terechtkunnen op de zogenoemde madrassas, vlak over de grens in Pakistan. Daar krijgen ze islamitisch onderwijs dat onder de invloed staat van extreme taliban, zei gouverneur Abdul Hakim Munib dinsdag na afloop van de wekelijkse vergadering (shura) met zijn provinciale ministers en de commandant van het provinciale reconstructieteam (PRT) van de Nederlandse militairen en zijn ontwikkelingsadviseur.Ook de minister van Onderwijs in Kabul, Mohammad Haneef Atmar, staat achter het plan. Hij stemt ermee in om de eerste ’modelschool’ in Tarin Kowt te openen, met een door de Afghaanse overheid gecontroleerd onderwijsprogramma. Daar zouden gematigde mulla’s les moeten gaan geven. Bovendien is het de bedoeling dat 40 procent van het onderwijs religieus is, 40 procent academisch en dat 20 procent beroepsonderwijs betreft. Bij de school moet ook een internaat komen voor de leerlingen die van buiten de stad komen. Op termijn moeten er in het hele land op diverse plaatsen dergelijke madrassas komen.
Daarnaast wil de minister graag ouders meer betrekken bij het algemene onderwijs, door ze in het hele land deel te laten zijn van het management van de scholen en ze recht te geven om mee te praten over de kwaliteit van het onderwijs. Bovendien krijgen deze management- en onderwijsteams van de scholen een eigen potje om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.
Gouverneur Munib zei ongeveer 200 tot 300 tractors met brandstof nodig te hebben om de papavervelden waar opium wordt geteeld te vernietigen. Hij hoopt dat de internationale gemeenschap bereid is ook daaraan mee te betalen.
Munib heeft de opdracht gekregen van de Afghaanse president Hamid Karzai om 60 procent van de papavervelden in zijn provincie te vernietigen. In andere provincies neemt de centrale overheid in Kabul de vernietiging zelf ter hand.
De gouverneur zei al toezeggingen van telers binnen te hebben dat ze stoppen met de papaverteelt. Anderen zijn gearresteerd omdat zij zich verzetten tegen de vernietiging van hun papavervelden. Na de vernietigingsactie zijn deze mensen weer vrijgelaten.
Munib erkende dat kleine boeren door dit besluit in financiële problemen kunnen komen. Een echte oplossing lijkt de gouverneur nog niet voorhanden te hebben. De Nederlanders kunnen dit probleem niet voor hem oplossen, maar zijn met de ISAF-partners wel bezig met projecten om boeren te helpen andere producten te kweken en legale landbouwproducten op de markt te krijgen.
De papaverteelt is in Uruzgan niet zo omvangrijk als in de buurprovincies Kandahar of Helmand, maar wel aanzienlijk. Afghanistan staat al jaren bekend als de grootste opiumleverancier van de wereld. Ook onder het talibanbewind steeg de productie gestaag.
De productie zakte in tijdens het oorlogsjaar 2001, toen de taliban van de troon werden gestoten, maar nam snel daarna weer toe. In 2000 was 82.000 hectare grond met papaver aangeplant, in 2001 slechts 7600 hectare, om in 2002 al weer op 74.000 hectare terug te zijn. Op aandringen van de Verenigde Staten heeft Colombia al anti-drugsexperts naar Afghanistan gestuurd om de politie te trainen en de regering te adviseren.