Buitenland

Stakers blokkeren wegen in Libanon

BEIROET - In Libanon is dinsdag een door Hezbollah en andere oppositiepartijen uitgeroepen algemene staking begonnen die de regering van premier Fuad Siniora ten val moet brengen. Duizenden stakers gingen de straat op om te demonstreren.

Buitenlandredactie
23 January 2007 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 04:27

In de havenstand Byblos raakten zeker drie demonstranten gewond toen er op hen werd geschoten. Ook in Batroun werden twee demonstranten neergeschoten.Op de snelwegen rond de hoofdstad Beiroet staken demonstranten autobanden in brand. Leger en brandweer werden ingezet om de brandende banden te verwijderen. Elders werden oude auto’s in brand gestoken en werd er puin gedumpt om wegen te blokkeren. Ook de weg naar de internationale luchthaven van Beiroet was onbegaanbaar, maar het vliegverkeer ondervond daar naar verluidt geen hinder van. Het leger probeerde de wegen weer begaanbaar te maken, maar gebruikte geen geweld om de demonstranten te verwijderen.

De regering noemde de staking, die de steun heeft van de grootste vakbond, een poging van de oppositie om de macht te grijpen. De actie is een krachtmeting tussen de regering en de oppositie.

Hezbollahleider Hassan Nasrallah beklemtoonde maandagavond dat de Libanezen massaal moeten staken om hun afwijzing kenbaar te maken van de economische plannen van de regering van premier Fuad Siniora. Die wil onder meer de btw verhogen en privatiseringen doorvoeren.

De premier heeft Hezbollah ervan beschuldigd de donorconferentie voor Libanon die donderdag in Parijs begint, te saboteren. Hij riep de bevolking op maandag gewoon naar het werk te gaan. De conferentie in Parijs moet voorkomen dat het land, dat diep in de schulden zit en vorige zomer door Israëlische luchtaanvallen voor een belangrijk deel verwoeste is, economisch instort.

Op verschillende plaatsen kwamen in de ochtend stakers op de been om wegblokkades op te richten. Ten noorden van Beiroet raakten twee stakers die een blokkade wilden oprichten, gewond door kogels afgevuurd door militairen die de weg open moesten houden. In de hoofdstad Beiroet patrouilleren veel militairen. Op tal van plaatsen verzamelen aanhangers van de oppositie zich om het verkeer lam te leggen met blokkades zoals volgens ooggetuigen ook op de weg naar de luchthaven. Ook buiten de hoofdstad versperren betogers wegen met onder meer brandende autobanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer