Van Gansewinkel samen met AVR
EINDHOVEN (ANP) - Afvalverwerker Van Gansewinkel komt in navolging van branchegenoot AVR in handen van de durfinvesteerders CVC Capital Partners en Kohlberg Kravis Roberts (KKR).
De twee ondernemingen worden samengevoegd, zo maakten de betrokken partijen maandag bekend. Ze willen niets zeggen over de overnamesom. Door de overname ontstaat een afvalconcern met een jaaromzet van 1,1 miljard euro. Ongeveer 600 miljoen euro daarvan is afkomstig van Van Gansewinkel.Van Gansewinkel en AVR belanden samen in de Europese top vijf van afvalverwerkers, zei een woordvoerder van Van Gansewinkel. Beide bedrijven willen hard groeien in Europa. Daarvoor is kapitaal nodig, waarvoor CVC en KKR garant willen staan.
De investeringsmaatschappijen kochten vorig voorjaar AVR van de gemeente Rotterdam. Daarmee was inclusief schulden 1,4 miljard euro gemoeid. Rotterdam stelde toen wel eisen. Zo diende het hoofdkantoor tot 2030 in de havenstad te blijven en mocht het bedrijf niet worden gesplitst. Ook moesten de nieuwe eigenaren beloven dat zij AVR niet binnen vier jaar zouden verkopen. Een beursgang behoorde daarna tot de mogelijkheden.
Bij Van Gansewinkel zijn oprichter Leo van Gansewinkel, ING en het zittende management de verkopende partijen. Leo van Gansewinkel (68), die zijn bedrijf in 1964 begon, bezat nog driekwart van de aandelen.
Hij had vorig jaar al aangegeven dat zijn „financiële polsstok” niet ver genoeg reikte om verdere groei te financieren. Hij had daarom toestemming gegeven andere financiers te zoeken, aldus de zegsman van Van Gansewinkel. Het belang van ING bedroeg ongeveer 20 procent. Het management had ruim 5 procent van de aandelen in handen.
De overname is naar verwachting al in het eerste kwartaal van dit jaar afgerond. De partijen moeten nog toestemming krijgen van de NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Van Gansewinkel verwacht geen problemen met de concurrentieregels, omdat de activiteiten van AVR en Van Gansewinkel elkaar aanvullen, zei de zegsman.
Van Gansewinkel houdt zich vooral bezig met de inzameling van afval, terwijl AVR de verwerking voor zijn rekening neemt. AVR zegt met Van Gansewinkel in de Benelux te kunnen beschikken over een dekkend inzamelnetwerk. Het nieuwe concern gaat zich bezighouden met alle takken van sport in de afvalketen, van advisering tot de inzameling, recycling en eindverwerking van afval.
Vanwege het aanvullende karakter van de ondernemingen wordt geen banenverlies verwacht. Bij Van Gansewinkel werken 4000 mensen, bij AVR 2100.
De overname heeft tot gevolg dat de huidige bestuursvoorzitter van AVR, Daan den Ouden, opstapt. Hij wordt opgevolgd door de huidige topman van Van Gansewinkel, Ruud Sondag. Leo van Gansewinkel was sinds 2001 niet meer bij de dagelijkse bedrijfsvoering van zijn bedrijf betrokken. Wel hield hij als commissaris de vinger aan de pols.
Ruim veertig jaar geleden begon Van Gansewinkel in het Brabantse Maarheeze met het inzamelen van het afval van de lokale Philipsfabriek. Als net 18-jarige had hij van zijn oom geleerd hoe een vrachtwagen te besturen. Ook ging hij, met zijn tweedehands vuilniswagen, overal in Brabant langs wethouders en burgemeesters met de vraag of hij in hun gemeente huisvuil mocht gaan inzamelen.
Al snel opende hij een containerbedrijf in België, dat uitgroeide tot Van Gansewinkel België. Het concern groeide tot de grootste particuliere afvalinzamelaar in de Benelux.