Economie

Gulden middenweg in zaak Stork

AMSTERDAM (ANP) - De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag voor de gulden middenweg gekozen in het langlopende geschil tussen industrieel concern Stork en zijn belagers, grootaandeelhouders Centaurus en Paulson. Alle betrokken partijen hebben tevreden gereageerd op de uitspraak.

18 January 2007 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:27

De rechter ontnam de twee grootaandeelhouders de mogelijkheid om de commissarissen van het concern naar huis te sturen, maar bepaalde tegelijkertijd dat er een onderzoek moet komen naar de gang van zaken bij het bedrijf. Daarnaast werd Stork bevolen een omstreden beschermingsconstructie per direct op te heffen.Centaurus en Paulson proberen al geruime tijd Stork zo ver te krijgen dat het bedrijf alleen verder gaat met de luchtvaartactiviteiten en de andere onderdelen afstoot. Stork wees dit plan steevast van de hand, tot ergernis van de grootaandeelhouders. In de hoop een gewillig oor te vinden voor hun visie wilden Centaurus en Paulson de huidige raad van commissarissen ontslaan en onderhandelen met hun opvolgers.

De rechter bepaalde echter dat er vanmiddag tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering niet gestemd mocht worden over het ontslag van de toezichthouders. Hij bepaalde dat er een onderzoek naar Stork moet komen omdat er de laatste maanden sprake was van „een steeds verder gaande verharding in het stelling nemen door partijen.” Daarnaast was de erkenning van zowel Stork als Centaurus en Paulson dat ze er onderling niet uitkwamen een belangrijke reden.

Om de gesprekken tussen Stork en zijn grootaandeelhouders weer vlot te trekken, besliste de rechter verder dat er drie extra commissarissen komen bij het bedrijf. Zij moeten zich bezighouden met het vinden van een strategie die voor alle partijen acceptabel is. De raad van bestuur van Stork blijft de zeggenschap houden over de te varen koers.

Volgens de rechter is er niets mis met de huidige strategie van Stork, die hij omschreef als weloverwogen en gebaseerd op goede argumenten. „Stork mag niet worden gedwongen tot een radicale strategiewijziging.”

Een bijzonder aspect in de rechtszaak vormde de beschermingsconstructie die was opgeworpen om Centaurus en Paulson van het lijf te houden. De Stichting Stork, een soort waakhond van het concern, gaf zogeheten preferente aandelen uit, waardoor het stemrecht van Centaurus en Paulson van het ene moment op het andere halveerde en de stichting zelf bijna de helft van het stemrecht kreeg. De motie van wantrouwen tegen de commissarissen die vandaag in stemming moest komen, kon derhalve alleen maar mislukken.

Woensdag haalde de rechter een streep door deze constructie. Hij bepaalde dat Stork per direct de preferente aandelen moet intrekken. In zijn optiek dreigde de gewone aandeelhouder buitenspel gezet te worden. Centaurus en Paulson vonden de constructie misplaatst, omdat die alleen bedoeld zou zijn om vijandige overnames tegen te gaan. Daar was in dit geval geen sprake van.

Wat opviel was de tevredenheid van alle betrokkenen over de uitspraak. Storktopman Sjoerd Vollebregt noemde het „een goede uitspraak, waarmee het bedrijf weer in rustig vaarwater is gekomen.” De advocaat van de Stichting Stork juichte de uitspraak toe en zei dat het nu onmogelijk is de commissarissen te wippen. „In feite staan Centaurus en Paulson met lege handen.”

Centaurus en Paulson lieten in een schriftelijke verklaring weten blij te zijn met het besluit over de preferente aandelen en ze verwelkomen de benoeming van de extra commissarissen.

Ook de vakbonden reageerden woensdag tevreden op de rechterlijke uitspraak. Volgens FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond biedt deze uitzicht om op een wijze manier binnen Stork tot een dialoog te komen.

Henk Wijninga, CAO-onderhandelaar van FNV Bondgenoten bij Stork, sprak van een verstandige uitspraak. Zijn collega Gertie van Valkenburg van de CNV BedrijvenBond hoopt dat het besluit van de ondernemingskamer „rust in de tent” brengt. Het kan volgens haar niet zo zijn dat een bond een afspraak maakt met het bestuur, terwijl aandeelhouders die vervolgens onderuit kunnen halen.

De bonden zijn nooit voorstander geweest van het opsplitsen van het industrieel concern, zoals de opstandige aandeelhouders Centaurus en Paulson willen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer