„Britse aanpak Afghanistan schaadt de zaak”
KABUL/ISLAMABAD/TARIN KOWT (ANP) – De Britse aanpak van de conflicten in Afghanistan schaadt de pogingen van westerse mogendheden om de extremistische Taliban uit te schakelen. Dit hebben tal van diplomaten uit landen die samen met Groot-Brittanië bij de troepenmacht ISAF in Afghanistan zijn betrokken, te kennen gegeven volgens de zaterdaguitgave van The Daily Telegraph.
Functionarissen en diplomaten uit de Verenigde Staten en Europese landen hebben geklaagd over Brits solo-optreden. Londen trekt zich niets van anderen aan. Britse militairen sluiten overeenkomsten met lokale groepen die feitelijk een fac_ade vormen voor de Taliban. Voorts is Londen te terughoudend tegenover Pakistan waar de milities van de Taliban worden geschoold in religieus extremisme en in de guerrilla-oorlogvoering, zo klaagden diplomaten in Islamabad en Kabul volgens The Telegraph.Een van de grote ergernissen van de bondgenoten van de Britten in Afghanistan is een overeenkomst die de Britse militairen sloten met plaatselijke leiders in Musa Qala in de provincie Helmand. De overeenkomst bracht enige tijd een einde aan de dagelijkse gevechten in de streek. Volgens critici van de Britten gooiden zij het niet op een akkoord met stamhoofden uit de streek maar feitelijk met de Taliban, die daarom weer in groten getale neerstreken in Musa Qala.
De Britten verdedigen hun strategie en willen meer lokale akkoorden tot stand brengen. Maar tal van bondgenoten vrezen dat de Britten zo de militaire voorbereidingen ondermijnen die zijn gericht op het verwachte Taliban–offensief van komende maand.
Het Britse dagblad The Times toonde zich zaterdag minder bezorgd over contacten van de ISAF met lokale leiders in Zuid-Afghanistan. De krant wees zaterdag op de voorpagina op de Nederlandse militairen in Uruzgan die er „bruggen bouwen" maar ook worden bekritiseerd als te toegeeflijk tegenover de Taliban.
De Nederlanders steunen gouverneur Munib van Uruzgan in zijn contacten met plaatselijke leiders, inclusief voormannen van de Taliban. Munib is tegenover The Times lovend over de Nederlandse inzet en tactiek. „Alles wordt gedaan met groot respect voor de plaatselijke cultuur, de traditie en het leiderschap van de stammen en dat heeft een positieve uitwerking", volgens Munib.
De internationale strijdmacht van de NAVO heet stabilisatiemacht (ISAF) en steunt de centrale regering in Kabul in haar pogingen gezag over heel het land te vestigen. De buitenlandse troepenmacht bestaat uit circa 32.000 man. De commandant is de Britse generaal Richards die in 2007 wordt opgevolgd door de Amerikaanse generaal MacNeil. Hij zou mogelijk meer moeite hebben met afspraken met lokale voormannen.