Geen vrouw op troon Japan
TOKIO (AP) - Nu de Japanse prinses Kiko vorig jaar september een zoon heeft gebaard, heeft de regering besloten dat de wet op de troonsopvolging, die voorschrijft dat de keizer een man is, niet hoeft te worden gewijzigd.
Een door de regering van toenmalig premier Junichiro Koizumi ingestelde commissie kwam in 2005, toen er zo’n veertig jaar lang geen mannelijke nazaat van de keizerlijke familie was geboren, met het advies vrouwelijke troonsopvolging mogelijk te maken. De huidige conservatieve premier Shinzo Abe vindt dat niet nodig. Dat heeft de Japanse krant Sankei Shimbun woensdag bericht.Prinses Kiko, de echtgenote van prins Akishino, de tweede zoon van keizer Akihito, baarde op 6 september een jongetje, prins Hisahito. Kiko en Akishino hadden al twee dochters. Kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako hebben één kind, een dochter.
Volgens de Japanse overlevering begint de keizerlijke lijn met de zonnegodin Amateratsu, die wordt beschouwd als de stammoeder van het Japanse ras. Hoewel iedereen weet dat het slechts om een legende gaat, hangen conservatieve Japanners zeer aan de ’etnische puurheid’ van de keizerlijke familie. In de loop der eeuwen is de troon achtmaal bezet geweest door een vrouw, maar haar plaats werd telkens weer overgenomen door een zoon van een keizer of een van zijn mannelijke nazaten. Het gaat om het behoud van het mannelijke Y-chromosoom, redeneren sommigen. Dat kan alleen van vader op zoon worden doorgegeven. Een zoon van een keizerin zou zijn Y-chromosoom ontvangen van een vader van buiten de keizerlijke familie.