Buitenland

Massale betogingen soennieten in Irak

BAGDAD - Op verschillende plaatsen in Irak zijn de afgelopen dagen soennieten de straat opgegaan om te protesteren tegen de overhaaste en onwaardige wijze waarop de vroegere sterke man Saddam Hussein is geëxecuteerd.

Buitenlandredactie
3 January 2007 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 04:24

In Samarra liet de Iraakse politie woedende soennieten de zwaar beschadigde sjiitische Gouden Moskee binnen nadat ze hadden gedreigd met geweld. Ze marcheerden er demonstratief doorheen met een (lege) doodskist en portretten van Saddam. Een aanslag op de moskee, tien maanden geleden, leidde tot een escalatie van het sektarisch geweld tussen soennieten en sjiieten.In Azamiyah, een soennitische wijk in het noorden van de hoofdstad Bagdad, kwamen eveneens honderden demonstranten bijeen om Saddam te gedenken. „De Ba’athpartij en de ba’athisten bestaan nog in Irak en niemand kan hen marginaliseren”, zei de 48-jarige Samir al-Obaidi.

In Dor, 125 kilometer ten noorden van Bagdad, waren honderden mensen op de been om een groot mozaïek met de beeltenis van Saddam in te wijden. Bij een moskee in zijn vroegere woonplaats Tikrit werden schapen geofferd in naam van Saddam; de muren van de moskee waren volgeplakt met blijken van medeleven van stammen uit Zuid-Irak en Jordanië.

De executie van Saddam Hussein zaterdag was bijna onderbroken. De enige aanwezige aanklager, Munkith Faroon, dreigde weg te lopen als het beschimpen van de ex-president niet zou stoppen.

Dit heeft hij dinsdag gezegd tegen het Britse persbureau Reuters. Zonder vertegenwoordiger van de aanklagers als getuige mag volgens de Iraakse wet een executie niet doorgaan. Faroon was zaterdag als enige aanklager van de zaak-Saddam aanwezig in Bagdad.

Faroon sprak tevens de officiële verklaring tegen dat een cipier met een mobieltje de opnames zou hebben gemaakt die op internet circuleren. Volgens hem waren twee hoge regeringsfunctionarissen met hun mobiele telefoons met camera in de weer.

De Iraakse regering heeft een onderzoek gelast naar de maker van de opnamen. „Dat had niet mogen gebeuren. Voordat we de kamer binnengingen, was afgesproken dat niemand een mobieltje bij zich zou hebben”, aldus een regeringswoordvoerder.

Een van de advocaten van Saddam Hussein, Emmanuel Ludot, heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd om een internationaal onderzoek naar de executie. Volgens de Franse jurist was Saddam tot zijn dood een krijgsgevangene en de ophanging dus een schending van de Geneefse Conventies.

De president van Irak, de Koerd Jalal Talabani, heeft zich gisteren nog eens tegen de doodstraf uitgesproken. Hij benadrukt dat hij niet van tevoren op de hoogte was van de datum van de terechtstelling.

De nog steeds voortvluchtige voormalige rechterhand van Saddam Hussein, Izzat Ibrahim al-Duri, heeft gewaarschuwd dat de executie van de oud-president de opstand tegen de Iraakse regering en de Amerikaanse bezettingsmacht verder zal aanwakkeren. Hij zegt dat in een verklaring die dinsdag op internet is geplaatst.

Ibrahim, die bovenaan een lijst met 41 door de Iraakse regering gezochte personen staat, roept op tot de vorming van een breed verzetsfront om de Amerikanen het land uit te drijven. Ibrahim is het laatste kopstuk van het oude regime dat nog voortvluchtig is. De Amerikanen hebben 10 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Ibrahim was vicepresident en vicevoorzitter van de almachtige Revolutionaire Commando Raad tot de Amerikaanse invasie in 2003.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer