Moslimmilities uit Somalië verdreven
MOGADISHU - Na twee weken van gevechten zijn de islamitische milities uit Somalië gevlucht. Ze hebben hun laatste bolwerk, de zuidelijke havenstad Kismayu, opgegeven, maar gezworen vanuit het grensgebied een guerrillaoorlog te beginnen.
De radicale moslims trokken zich maandag terug uit Kismayu toen Somalische regeringstroepen, gesteund door Ethiopische vliegtuigen, tanks en artillerie, de stad naderden. De moslimstrijders zouden verder naar het zuiden zijn gevlucht.De Somalische overgangsregering heeft Kenia gevraagd de grens met het noordelijke buurland te sluiten om te voorkomen dat de milities de grens oversteken. Een Keniaanse regeringswoordvoerder beloofde dat Kenia zijn vele honderden kilometers lange grens met Somalië gesloten zal houden om te voorkomen dat islamitische strijders een toevluchtsoord vinden in Kenia.
De tweede man van al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, riep zaterdag in een internetboodschap Somalische en andere moslims op de strijd tegen „ongelovigen en kruisvaarders” voort te zetten. De Unie van Islamitische Rechtbanken kondigde een langdurige, harde guerrillaoorlog in Iraakse stijl aan.
Premier Ali Mohammed Gedi van de overgangsregering, die nu weer grotendeels de controle heeft over Somalië, heeft de Afrikaanse Unie (AU) opgeroepen zo snel mogelijk een vredesmacht naar zijn land te sturen om het land te stabiliseren. Ook heeft Gedi islamitische strijders amnestie aangeboden als ze uiterlijk donderdag hun wapens hebben ingeleverd. Volgens hem zijn ze misleid door een „bende van internationale terroristen.” De regeling geldt niet voor militieleiders en krijgsheren.
Westerse diplomaten ijveren achter de schermen voor de stationering van een door de AU geleide vredesmacht in Somalië om het land zo snel mogelijk te stabiliseren, zeiden Amerikaanse bronnen. Een Ugandese legerwoordvoerder zei dat een bataljon Ugandese militairen, ongeveer duizend manschappen, gereed stond. Een Somalische regeringswoordvoerder zei dat ook Nigeria manschappen had toegezegd. De Keniaanse president Mwai Kibaki riep in zijn nieuwjaarsboodschap op tot spoedberaad van de Oost-Afrikaanse regionale raad IGAD om de crisis in Somalië te bespreken.