Binnenland

Tegenvaller Rijk iets minder groot

De financiële tegenvaller voor volgend jaar is enkele honderden miljoenen euro’s minder groot dan aanvankelijk gedacht. Overigens is het kabinet nog steeds verdeeld over de vraag in welke mate er extra bezuinigingen moeten plaatshebben.

Redactie politiek
14 August 2002 10:57Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

Uit de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau bleek vorige week dat het Rijk voor 2003 rekening moet houden met een extra tegenvaller van 3,5 miljard euro door minder belastingopbrengsten vanwege een tegenvallende economische groei. Zonder extra bezuinigingen zou het financieringstekort oplopen tot 0,8 procent.

Dinsdag werd echter bekend dat de financiële tegenvaller enkele honderden miljoenen euro’s meevalt. Daardoor zou het financieringstekort uitkomen op 0,6 à 0,7 procent.

Vandaag heeft premier Balkenende voor het eerst met de meest betrokken bewindslieden in verkennende zin gesproken over de begroting voor volgend jaar. Aan het begin van de vergadering liepen de meningen aardig uiteen. De ministers van CDA en VVD willen extra bezuinigen om het tekort zo klein mogelijk te houden. Een klein tekort willen ze eventueel voor lief nemen omdat er anders te veel bezuinigd gaat worden. In het strategisch document zijn de coalitiepartners al overeengekomen in deze kabinetsperiode 7 miljard euro te bezuinigen.

De ministers van de LPF willen juist extra geld uittrekken voor lastenverlichting. Daardoor kan de economie een extra stimulans krijgen. Het plan van staatssecretaris Van Eijck van Financiën om de blokkades op de spaarloonregelingen op te heffen past daarin.

Minister Heinsbroek van Economische Zaken, die evenals Van Eijk lid is van de LPF, vindt dat de sociale premies verlaagd moeten worden en dat het kabinet twee jaar eerder dan gepland het kwartje van Kok op de benzine en de onroerendezaakbelasting moet afschaffen.

De vice-fractievoorzitter van de LPF, Hoogendijk, vindt dat door deze maatregelen het financieringstekort best mag oplopen. „Als je niets doet, zakt de economie alleen maar verder in en dan krijg je alsnog een hoger tekort”, aldus de LPF’er

Heinsbroek liet dinsdag weten dat hij vasthoudt aan zijn voorstellen. Premier Balkenende en minister Hoogervorst van Financiën voelen er in ieder geval niets voor. Mogelijk dat er wel een verlaging van de sociale premies in zit. Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een CDA’er, heeft dinsdag laten weten dat er wat hem betreft op dit punt mogelijkheden zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer