Korthals Altes onderzoekt verkiezingsproces
DEN HAAG (ANP) – Oud–minister van Justitie Korthals Altes gaat de onafhankelijke commissie leiden die het verkiezingsproces gaat onderzoeken. Dat kondigt minister Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) aan in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor het onderzoek zijn problemen met stemmachines die in de aanloop naar de afgelopen Kamerverkiezingen aan het licht kwamen.
Korthals Altes, die ook voormalig voorzitter van de Eerste Kamer en minister van Staat is, kan volgens Nicolaï met gezag uitspraken doen over een „kernproces van onze democratische rechtstaat". De commissie moet kijken naar de rol van automatisering en techniek bij de verkiezingen en de risico’s in kaart brengen van het stemmen met machines en potlood. Ook onderzoekt de commissie of stemmen via internet een alternatief kan zijn.Voorafgaande aan de Kamerverkiezingen waren er twijfels gerezen over de betrouwbaarheid van de stemmachines die in vrijwel het hele land worden gebruikt. De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl stelde na eigen onderzoek dat de meeste apparaten niet beveiligd en daardoor fraudegevoelig zijn. Dat leidde ertoe dat ruim twintig gemeentes hun stemmachines niet konden gebruiken en terugkeerden naar het rode potlood.
Nicolaï wil dat de commissie voor september volgend jaar met voorstellen komt om het verkiezingsproces te verbeteren of te veranderen. Aanvankelijk had de minister de Kamer beloofd dat de commissie al met aanbevelingen zou komen in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van maart.
Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl vindt dat opvallend. „Dat betekent dat Nederlanders in maart opnieuw gaan stemmen met de gewonde en doodzieke computers van Nedap". Nedap is de belangrijkste fabrikant van stemmachines.
Nicolaï wil dat de voorstellen voor een vernieuwde verkiezingsprocedure voor de verkiezingen in 2010–2011 zijn ingevoerd. „De eerste verkiezing is dan in maart 2010 (gemeenteraden). Daarmee wordt de implementatie over de verkiezingen van juni 2009 (Europees Parlement) getild", stelt de actiegroep.
Een subcommissie gaat bekijken hoe de besluitvorming rond stemmachines tot stand is gekomen en wie daarvoor verantwoordelijk is geweest. Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland, en dr. Mark van Twist, bijzonder hoogleraar publiek–private samenwerking, gaan dat onderzoek doen.