Informatie financiële bijsluiter schiet tekort
LEIDSCHENDAM - De huidige financiële bijsluiter geeft onvoldoende informatie over complexe financiële producten, zoals de beleggingspolis.
Dat is de belangrijkste conclusie van de commissie transparantie beleggingsverzekeringen die woensdagmorgen haar eindrapport heeft gepresenteerd.De commissie onder leiding van oud-minister Job de Ruiter heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar beleggingspolissen. Deze financiële producten liggen onder vuur van politiek, toezichthouders en consumenten.
Klanten moeten beter worden geïnformeerd over kosten en risico’s, oordeelt de commissie. Bovendien moet er formeel toezicht komen op de informatieverstrekking door verzekeraars. De huidige informatie is onvoldoende transparant.
De commissie stelt voor dat verzekeraars hun klanten volgens een vast stramien informeren. De gepresenteerde modellen garanderen dat de consument eerst algemene informatie krijgt over beleggingsverzekeringen, vervolgens specifieke informatie over het aangeboden product en ten slotte jaarlijkse duidelijkheid over de ontwikkelingen binnen het product. De huidige financiële bijsluiter kan een rol blijven spelen, maar volstaat niet.
De commissie stelt ook voor om de afsluitprovisie uit te smeren over de hele looptijd.
Voor toezicht op de naleving van deze regels is een rol weggelegd voor een formele toezichthouder als De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
De commissie richt zich met haar aanbevelingen uitsluitend op nieuwe beleggingsverzekeringen. Bestaande gevallen laat zij buiten beschouwing.
Gisteren maakte de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bekend dat zij zich heeft gevoegd in het rijtje actiegroeperingen dat de misstanden bij beleggingsverzekeringen wil aanpakken. De VEB heeft daarvoor samen met de Vereniging Eigen Huis en de vergelijkingssite Independer de stichting Verliespolis opgericht.
De actie volgt op het afbreken van besprekingen met het Verbond van Verzekeraars. Verliespolis doet nu zelf onderzoek.